AchtergrondBinnenkortBuitenlands nieuwsNieuws

Cité de l’Opera: Charles, Roberto en Sonya

Het grote operanieuws leest u dagelijks op Place de l’Opera. Naast dat nieuws is er een voortdurende stroom van berichten via Twitter en andere sociale media. Vaak relevant, soms alleen amusant, maar meestal de moeite waard om er kennis van te nemen. Cité de l’Opera houdt het allemaal voor u bij. Deze week aflevering 161.

Het geluid van de opera
“The challenge here is that people are running all over the stage”, zegt David Frost in deze reportage van de New York Times. Frost zit aan het mengpaneel voor de radio- en tv-uitzendingen vanuit de Metropolitan Opera.

Julien heeft succes
Het Franse Forum Opéra sprak met tenor Julien Behr – vorig jaar te gast bij het Nederlands Philharmonisch Orkest – die de komende jaren veel te horen zal zijn in de grote operahuizen. De schrijver constateert: “Le ténor français Julien Behr a le vent en poupe.” Oftwel: de wind in de zeilen.

Operapodcast
De podcast Studio Nibelheim van Place de l’Opera is abusievelijk over het hoofd gezien in dit lijstje van vijf interessante podcasts voor de operaliefhebber.

Afscheid Audi
Sopraan Lise Lindstrom kwam dit weekend naar Amsterdam voor het afscheid van Pierre Audi van De Nationale Opera.

Callas
De documentaire draait al even in de Nederlandse zalen, maar kreeg een grote première op het New York Film Festival.

Unieke Franse opera
Met recente Nederlandse uitvoeringen van werk van Honegger en Berlioz is de podcast van de Met over Franse opera extra actueel.

Zang in november
Op het komende festival November Music wordt ook gezongen. Onder anderen door Peter Gijsbertsen, die de Nederlandse Muziekprijs krijgt uitgereikt, en door Eva Kroon en Ginette Puylaert in de kameropera De Grens. En er is meer vocaals te horen in Den Bosch.

Prijs voor Xavier
Xavier Vandamme, directeur van het Festival Oude Muziek, werd geëerd met de eerste Internationale Adriaen Willaert Award. De prijs is genoemd naar één van de Frans-Vlaamse polyfonisten uit de late middeleeuwen.

Dame Janet
Veel enthousiasme bij de luisteraars voor het gesprek dat acteur Simon Callow en Dame Janet Baker voerden in Wigmore Hall. Het interview staat op YouTube.

De agenda van…
Wat hebben Thomas Oliemans, Helena Rasker en Martijn Sanders wat Sonya Yoncheva niet heeft? Juist, een eigen artikel op Place de l’Opera over hun seizoensagenda. De sopraan zocht haar toevlucht tot Twitter.

Zij ook
En toen moest Eleonora Buratto ook haar agenda openzetten.

In New York
Niet minder dan duizend zangers doen mee aan het project van componist David Lang op de High Line van New York. Wellicht een ideetje voor de Rotterdamse evenknie daarvan, de Luchtsingel?

Ils sont venues
Tenor Roberto Alagna herdacht de overleden chansonnier Charles Aznavour met een duet: ‘La mamma’ in het Parijse Palais des Congres.

Violetta is overal
Op de website van Glyndebourne staat een overzichtje van de manieren waarop de opera La traviata in de cultuur opduikt.

Vorig artikel

Van Sandwijk en Morsch geven recital

Volgend artikel

Drie staande ovaties voor Pierre Audi

De auteur

François van den Anker

François van den Anker

François van den Anker is muziekjournalist. Hij doet verslag van de wereld van opera en lied met interviews, reportages en podcasts.