Binnenkort

Matinee brengt Abramo naar Nederland

De NTR ZaterdagMatinee tekent op 13 oktober voor de eerste Nederlandse uitvoering van de cantate Il sacrifizio di Abramo van Camilla de Rossi. De Nederlandse Bachvereniging voert het werk uit in het Concertgebouw in Amsterdam.

Countertenor Luigi Schifano zingt de rol van Isacco.

Camilla de Rossi (circa 1670-1710) was een gerespecteerde componiste, ondanks dat het in haar tijd niet gebruikelijk was dat vrouwen componeerden. Ze schreef onder meer werken voor keizer Joseph I van Oostenrijk.

De Rossi’s composities doen denken aan “Alessandro Scarlatti op zijn best”, aldus de NTR ZaterdagMatinee. De Amerikaanse musicologe Barbara Garvey Jackson, die mede te danken is aan de hernieuwde aandacht voor De Rossi, looft het gevoel voor kleur en drama dat de componiste had.

De cantate Il sacrifizio di Abramo gaat over de Bijbelse figuur Abraham, die als test van God de opdracht krijgt om zijn zoon Isaak te offeren. Hij is gehoorzaam, maar op het laatste moment weerhoudt God hem ervan. In plaats van Isaak wordt een ram geofferd.

De Nederlandse Bachvereniging en de nieuwe artistiek leider Shunske Sato wagen zich op verzoek van de Matinee aan het werk. De drie solorollen worden vertolkt door sopraan Katharina Konradi (Sara), countertenor Luigi Schifano (Isacco) en tenor Emiliano Gonzalez Toro (Abamo).

De NTR ZaterdagMatinee begint om 14.15 uur en wordt live uitgezonden op NPO Radio 4. Zie voor meer informatie de website van het Concertgebouw.

Vorig artikel

Fleming keert terug naar eerste liefde

Volgend artikel

Opera in de media: week 41 van 2018

De auteur

Jordi Kooiman

Jordi Kooiman

Jordi Kooiman is journalist en muziekliefhebber. Hij richtte in januari 2009 Place de l'Opera op en leidt sindsdien het magazine.