Binnenkort

Opera in de media: week 41 van 2018

Iedere week maakt Place de l’Opera een keuze uit het aanbod van opera en aanverwante muziek op radio, tv en internet. In week 41 (6 oktober – 12 oktober 2018) aandacht voor onder meer een nieuwe Huguenots uit Parijs en een rariteit bij NTR Opera Live.

Video

Lisette Oropesa. (© Matthew Murphy)

Grote Meyerbeer
De Opéra national de Paris heeft een nieuwe productie van Meyerbeers grand opéra Les Huguenots gemaakt, die bij Culturebox nog tot 5 april 2019 terug te zien is. In de regie van Andreas Kriegenburg en onder leiding van Michele Mariotti acteren en zingen bekende namen als Lisette Oropesa (Marguerite), Ermonela Jaho (Valentine), Karine Deshayes (Urbain) en Nicolas Testé (Marcel).
Culturebox: on demand.

Westbroek zingt Manon
De productie van de Munt dateert alweer uit 2013, maar de vertolking van Eva-Maria Westbroek is levend als altijd. De Nederlandse sopraan zingt Manon Lescaut in de gelijknamige opera van Giacomo Puccini, met Brandon Jovanovich als Des Grieux en Aris Argiris als Lescaut. De regie komt van Mariusz Treliński, Roberto Maria Grassi dirigeert.
Mezzo.tv: zaterdag 6 oktober om 20.30 u.

Medea uit Moskou
Het Europese platform OperaVision streamt Luigi Cherubini’s heftige opera Medea in een productie van het Moscow State Stanislavsky Music Theatre. De bekende sopraan Hibla Gerzmava zingt de titelrol, Felix Korobov dirigeert. De productie blijft tot en met 11 april on demand beschikbaar.
OperaVision: vrijdag 12 oktober om 19.00 uur en daarna on demand.

Audio

Obscure Tsjech
NTR Opera Live waagt zich aan een obscuur werk uit de muziekgeschiedenis: Gustav Vasa, de enige opera van de Tsjechische componist Leopold Koželuch die bewaard gebleven is. Koželuch was een tijdgenoot van Mozart. Zijn opera gaat over de strijd tussen Zweden en Denemarken aan het begin van de zestiende eeuw. Te horen is een opname die op 10 maart 2018 in Helsinki werd gemaakt. Aapo Häkkinen dirigeert.
NPO Radio 4: zaterdag 6 oktober om 19.00 u.

Scène uit The Skating Rink. (© Johan Persson)

Wereldpremière van Garsington
Deze zomer bracht Garsington Opera de nieuwe opera The Skating Rink van componist David Sawer in wereldpremière. De productie, met in de cast onder anderen Lauren Zolezzi, Grant Doyle, Sam Furness en Ben Edquist, werd geleid door Garry Walker. Presentator Andrew McGregor spreekt in de uitzending met de componist.
BBC Radio 3: zaterdag 6 oktober om 19.30 u.

Broadway
Ernst Daniël Smid goes Broadway op de zondagavond. Centraal in zijn wekelijkse programma staan de nieuwe cd van Renée Fleming, gewijd aan musicalhits, en hoogtepunten uit de musical South Pacific van Rodgers & Hammerstein.
NPO Radio 4: zondag 7 oktober om 18.00 u.

Joyce zingt Berlioz
De beroemde mezzosopraan Joyce DiDonato stond begin september in de Royal Albert Hall in Londen. Onder begeleiding van het Orchestre Révolutionnaire et Romantique zong ze vocaal werk van Hector Berlioz, waaronder Dido’s sterfscène uit Les Troyens. John Eliot Gardiner dirigeerde.
NPO Radio 4: dinsdag 9 oktober om 20.00 u.

Dido uit Berlijn
Op zijn vaste operamiddag combineert BBC Radio 3 Purcells beroemde opera Dido and Aeneas, met Marie-Claude Chappuis en Matthias Winckhler in de hoofdrollen en de Akademie für Alte Musik Berlin op het toneel, met repertoire van Strauss, Weinberg en Sibelius.
BBC Radio 3: donderdag 11 oktober om 15.00 u.

Weektip

Op zaterdag trapt de Metropolitan Opera zijn bioscoopseizoen af met een productie van Aida. De klassieker is te zien in een al even klassieke regie van Sonja Frisell, met superster Anna Netrebko in de hoofdrol.

De enscenering van Frisell staat al sinds 1988 op het repertoire van de Met. Als voorproefje op wat de bioscoopbezoekers kunnen verwachten hieronder de triomfmars, genomen uit een opvoering bij de Met in 1989.

Vorig artikel

Matinee brengt Abramo naar Nederland

Volgend artikel

Michael J. Scott zingt Spoletta bij Reisopera

De auteur

Jordi Kooiman

Jordi Kooiman

Jordi Kooiman is journalist en muziekliefhebber. Hij richtte in januari 2009 Place de l'Opera op en leidt sindsdien het magazine.