AchtergrondBinnenkortBuitenlands nieuwsNieuws

Cité de l’Opera: Jonas, Christa en Dima

Het grote operanieuws leest u dagelijks op Place de l’Opera. Naast dat nieuws is er een voortdurende stroom van berichten via Twitter en andere sociale media. Vaak relevant, soms alleen amusant, maar meestal de moeite waard om er kennis van te nemen. Cité de l’Opera houdt het allemaal voor u bij. Deze week aflevering 163.

Ballet chanté in Concertgebouw
De heren van Frommermann kunnen echt álles. Hier zijn ze in voorbereiding op hun optreden in het Amsterdamse Concertgebouw met Die sieben Todsünden van Kurt Weill. Collega Wende Snijders kijkt goedkeurend toe.

Even in New York
Tenor Jonas Kaufmann zingt de komende weken in New York Dick Johnson in La fanciulla del West, naast Eva-Maria Westbroek als Minnie. Hij is niet graag lang van huis, dus de Met is al blij met vier avonden Kaufmann.

Hadrian in première
Eén van de recensenten vond het niet zo slecht als Prima Donna, maar nog niet echt goed genoeg. De tweede opera van popzanger Rufus Wainwright ging afgelopen week in première in Canada.

Het verhaal van de opera Hadrian gaat over de relatie tussen de Romeinse keizer Hadrianus en de Griek Antinoüs.

https://twitter.com/Comics212/status/1051325842138324992

Tucker-feest
Over een paar dagen is Carnegie Hall in New York de locatie van het jaarlijkse Richard Tucker Gala. De line-up van operasterren is verbluffend.

Christian eregast
Bas-bariton Christian Van Horn – die zal wel Nederlandse voorouders hebben – won de Richard Tucker Award en zingt op het gala komende zondag. Begin 2019 is hij in Parijs voor Les Troyens.

Judith en Annemarie met stip
Muziekjournalist Hein van Eekert ontdekte dat twee Nederlandse operasterren in de top tien staan van het Duitse cd-verzendhuis JPC.

Het is niks en het wordt niks
De Metropolitan Opera is druk aan het vernieuwen. Wall Street Journal-columnist Terry Teachout geeft daar zijn mening over in een klassiek zeurverhaal zoals je dat in de wandelgangen van operahuizen weleens hoort.

Maar toch
Je kunt van de Met zeggen wat je wilt, promofilmpjes maken kunnen ze.

Lenny’s sterren doen het goed
De dochter van Thomas Hampson, Catherine, runt een bedrijf dat onder meer websites maakt voor bekende operazangers. Haar Lenny’s Studio is genoemd naar één van de twee “Staff Welfare Advisors”. In vergaderingen heb je niks aan die twee, maar ze maken leuke klanten aan het lachen en blaffen naar vervelende types.

Christa Superstar
Afgelopen zondag werden de eerste Opus Klassik Awards uitgereikt in Berlijn. Tot voor kort heette de onderscheiding Echo Klassik, maar na een incident werd de naam veranderd. Grote namen als Diana Damrau en Juan Diego Flórez waren aanwezig – net als de Nederlandse broers Jussen. Eregast Christa Ludwig ontving een prijs voor haar hele oeuvre.

Om even bij stil te staan
Vandaag zou Dmitri Hvorostovsky 56 zijn geworden. Hij overleed in november vorig jaar.

https://twitter.com/angelagheorghiu/status/1052130517460668416

Modieuze Guglielmo
Bariton Ronan Collett is nog niet gevraagd om Mozarts Così fan tutte te regisseren. Maar voor de zekerheid heeft hij het ontwerp voor één van de aria’s al klaar.

https://twitter.com/ronancollett/status/1052111091252236289

Mezzo’s met Elgar
Terwijl de Nederlandse mezzosopraan Ruth Willemse op haar nieuwe cd de Sea Pictures van Elgar zingt – meer daarover binnenkort op Place de l’Opera – komt haar Britse collega Sarah Connolly met een opname van Elgars werk The Music Makers.

Niet verder vertellen
Tenor Rolando Villazón wil de komende release van een nieuw album nog even geheim houden, fluisterde hij op Twitter. Wij gokken op een kerstplaat.

Vorig artikel

Scappucci leidt Verdi's requiem in Luik

Volgend artikel

Reisopera en Sonnevanck bewerken L'Orfeo

De auteur

François van den Anker

François van den Anker

François van den Anker is muziekjournalist. Hij doet verslag van de wereld van opera en lied met interviews, reportages en podcasts.