Binnenkort

Opera in de media: week 44 van 2018

Iedere week maakt Place de l’Opera een keuze uit het aanbod van opera en aanverwante muziek op radio, tv en internet. In week 44 (27 oktober – 2 november 2018) aandacht voor Les Huguenots vanuit Parijs en de met een oeuvre-Edison onderscheiden sopraan René Fleming in Der Rosenkavalier.

Video

Libuše in Praag
De Tsjechische opera Libuše van Smetana wordt in Praag opgevoerd in het Nationaal Theater. Onder regie van Jan Burian en met Jaroslav Kyzlink als dirigent zingt Iveta Jiříková de titelrol, naast onder anderen Svatopluk Sem en František Zahradníček.
OperaVision: zaterdag 27 oktober om 20.00 u.

Dmitri Hvorostovsky (1962-2017). (© Pavel Antonov)

Herdenking Hvorostovsky
Wie het geduld heeft door de oneindige rij reclameschermpjes heen te klikken en een (gratis) account aanmaakt, kan sommige opnamen terugkijken op Medici.tv. Onder meer het herdenkingsconcert voor bariton Dmitri Hvorostovsky. Bekende collega’s als Ildar Abdrazakov, Vasily Ladjuk en Agunda Kulaeva stonden op het podium van de Novaya Opera in Moskou voor een optreden ter ere van de vorig jaar overleden zanger.
Medici.tv: on demand.

Lohengrin in Wenen
Wagners Lohengrin wordt opgevoerd in Wenen en is als betaalde livestream te zien. Onder muzikale leiding van Simone Young en in een enscenering van Andreas Homoki zingt Andreas Schager de rol van de ridder Lohengrin en is Elza van den Heever Elsa. Ook Evgeny Nikitin en Petra Lang zijn te zien in deze productie.
StaatsoperLive: vrijdag 2 november om 18.00 u.

Semiramide in Venetië
De opera Semiramide is binnenkort op Culturebox te zien (onder voorbehoud van beperkingen vanwege de vertoningsrechten buiten Frankrijk) in een opname die op 25 oktober gemaakt werd in Venetië. In Teatro La Fenice stond Riccardo Frizza voor het orkest en was Cecilia Ligorio de regisseur. Enkele van de rollen werden gezongen door Jessica Pratt, Alex Esposito en Enea Scala.
Culturebox: on demand.

Audio

Engels in de Matinee
In de NTR ZaterdagMatinee van dit weekend hoort u opnamen uit het Matinee-archief met Britse muziek van onder anderen Purcell, Britten en Vaughan-Williams. Bijzonder is een opname van Elgars Sea Pictures uit 1962 van Aafje Heynis.
NPO Radio 4: zaterdag 27 oktober om 14.00 u.

Ermonela Jaho. (© Fadil Berisha)

Opera Live gaat Grand
Deze week heeft Opera Live een ‘grand’ aflevering, met de opera Les Huguenots van Meyerbeer. In de opname, die afgelopen week gemaakt werd in de Opéra national de Paris, zijn de zangstemmen van onder anderen Lisette Oropesa (Marguerite de Valois), Yosep Kang (Raoul de Nagis), Ermonela Jaho (Valentine) en Karine Deshayes (Urbain) te horen. Het koor en orkest van de Parijse opera werden gedirigeerd door Michele Mariotti.
NPO Radio 4: zaterdag 27 oktober om 19.00 u.

Rheingold in Covent Garden
De zaterdagavondopera van BBC Radio is deze week Wagners Das Rheingold uit Der Ring des Nibelungen. Een flinke rij bekende namen staat op het podium van het Royal Opera House, onder wie John Lundgren als Wotan, Johannes-Martin Kranzle als Alberich en Gunther Groissböck en Brindley Sherratt als de reuzen Fasolt en Fafner. Het orkest van het Royal Opera House wordt gedirigeerd door Antonio Pappano.
BBC Radio 3: zaterdag 27 oktober om 19.30 u.

Winterreise bij Ernst Daniël
In het programma van Ernst Daniël Smid hoort u in het eerste uur een opname van Schuberts Winterreise. Tenor Julian Prégardien wordt in deze versie begeleid door een orkest, dat het arrangement van Hans Zender uit 1993 speelt. In het tweede uur klinken fragmenten uit de opera Béatrice et Bénédict van Berlioz.
NPO Radio 4: zondag 28 oktober om 18.00 u.

Rubinsteins opera
Een live-opname uit het Gran Teatre del Liceu in Barcelona van eerder dit jaar is te horen tijdens de operamatinee bij de BBC. In Anton Rubinsteins The Demon zingt Egils Siliņš de titelrol. Andere bekende namen in de productie waren Alexander Zymbalyuk en Asmik Grigorian. Koor en orkest van het Liceu werden geleid door Mikhail Tatarnikov.
BBC Radio 3: donderdag 1 november om 15.00 u.

Weektip

De Amerikaanse sopraan Renée Fleming krijgt de Edison Klassiek Oeuvreprijs. Ze is volgens de Edison Stichting “één van ‘s werelds gerenommeerdste operazangeressen en erg geliefd bij het publiek”. De zangeres wordt verwacht in het programma Podium Witteman op 11 november voor het in ontvangst nemen van de prijs.

Eén van haar favoriete rollen is die van de Feldmarschallin in Der Rosenkavalier van Richard Strauss. Vorig jaar nam ze afscheid van die rol bij de New Yorkse Metropolitan Opera. In 2016 praatte ze uitgebreid over de rol en de opera tijdens een avond bij het Royal Opera House.

Vorig artikel

Willem de Vries brengt Peer Gynt in Ede

Volgend artikel

Studio Nibelheim: Dramaturg Klaus Bertisch

De auteur

François van den Anker

François van den Anker

François van den Anker is muziekjournalist. Hij doet verslag van de wereld van opera en lied met interviews, reportages en podcasts.