AchtergrondInterviewsOperacast

Studio Nibelheim: Dramaturg Klaus Bertisch

Dit najaar gaat Klaus Bertisch met pensioen. Bijna dertig jaar was hij huisdramaturg bij De Nationale Opera. Sinds zijn start in 1990 was hij bij letterlijk honderden producties betrokken. François van den Anker vroeg Bertisch naar zijn ervaringen bij de opera en naar zijn plannen.

Klaus Bertisch, sinds 1990 dramaturg in Amsterdam. (© De Nationale Opera)

Het grootste operahuis van Nederland – wereldwijd befaamd als vernieuwend theater – vroeg de bij Frankfurt geboren Klaus Bertisch in 1990 om een rol te spelen als onder meer dramaturg en samensteller van de uitgebreide programmaboeken. In de 28 jaar in dienst bij De Nationale Opera werkte hij samen met solisten, dirigenten en regisseurs. De band met intendant Pierre Audi, die onlangs afscheid nam, was uitstekend en zijn rol als onderzoeker, adviseur en klankbord droeg bij aan het succes van producties van regisseurs als Willy Decker en Simon McBurney.

U kunt de podcast hier online beluisteren en downloaden. U kunt zich ook via iTunes of Soundcloud abonneren. Daar vindt u ook vorige afleveringen. Voor Android is er de Google Podcasts-app. Als u daarin via de zoekfunctie Studio Nibelheim intypt, komt u vanzelf bij de podcasts.

Vorig artikel

Opera in de media: week 44 van 2018

Volgend artikel

Westbroek is een perfecte Fanciulla

De auteur

François van den Anker

François van den Anker

François van den Anker is muziekjournalist. Hij doet verslag van de wereld van opera en lied met interviews, reportages en podcasts.