Binnenkort

Dido, Aeneas, Venus en Adonis in Matinee

De NTR ZaterdagMatinee wijdt zich op 3 november geheel aan Engelse opera met uitvoeringen van Venus and Adonis van John Blow en Dido and Aeneas van Henry Purcell in het Amsterdamse Concertgebouw. In de cast verschillende topnamen.

Sarah Connolly. (© Peter Warren)

John Blow en Henry Purcell vestigden het operagenre in Engeland. Hun “gezichtsbepalende werken”, zoals de Matinee ze noemt, waren Venus and Adonis en Dido and Aeneas.

Dido and Aeneas is nog altijd één van de bekendste barokopera’s. Het werk uit 1688 draait om de Carthaagse koningin Dido, die ongewild afscheid moet nemen van haar geliefde Aeneas. Hoogtepunt in de opera is de aria ‘When I am laid in earth’, ook wel ‘Dido’s lament’ genoemd, waarin de koningin zich bij haar trieste lot neerlegt en vraagt om haar te herinneren. Daarna pleegt ze zelfmoord.

De bekende Britse mezzosopraan Sarah Connolly zingt in Amsterdam de rol van Dido. Tegenover haar bariton Jonathan McGovern als Aeneas. Dido’s vertrouwelinge Belinda wordt gezongen door sopraan Lucy Crowe. Verder zijn er rollen voor mezzosopraan Avery Amereau als Sorceress/Spirit en sopraan Rowan Pierce als Second woman.

Venus and Adonis ging vijf jaar eerder dan Dido in première en markeerde het begin van de Engelse operatraditie, aldus de Matinee. Componist John Blow liet zich inspireren door de Franse operatraditie en creëerde een “korte, maar toch volwaardige pastorale barokopera”. Het verhaal draait om de godin Venus, die ongewild haar geliefde Adonis de dood instuurt.

Drie zangers uit de Dido-cast vertolken de rollen in Blows werk. Lucy Crowe zingt Venus, Jonathan McGovern is Adonis en Rowan Pierce vertolkt Cupid.

Beide werken worden begeleid door de Early Opera Company, een Brits barokorkest. Christian Curnyn heeft de muzikale leiding. De uitvoering begint om 13.30 uur en wordt live uitgezonden op NPO Radio 4.

Zie voor meer informatie en het boeken van kaarten de website van het Concertgebouw.

Vorig artikel

De Beer regisseert eigenzinnige Carmen

Volgend artikel

Opera Zuid komt in beweging voor ALS

De auteur

Jordi Kooiman

Jordi Kooiman

Jordi Kooiman is journalist en muziekliefhebber. Hij richtte in januari 2009 Place de l'Opera op en leidt sindsdien het magazine.