BinnenkortBuitenlands nieuws

Aalto-Musiktheater brengt nieuwe Otello

Het Aalto-Musiktheater in Essen brengt op 2 februari een nieuwe productie van Verdi’s Otello in première. Roland Schwab verzorgt de enscenering, de Nederlandse sopraan Gabrielle Mouhlen zingt Desdemona.

Gabrielle Mouhlen zingt Desdemona.

Giuseppe Verdi wilde eigenlijk geen opera meer componeren, maar op aandringen van zijn uitgever Giulio Ricordi zette hij zich toch aan een nieuw project, met Arrigo Boito als een librettist waar hij veel vertrouwen in had. Hij nam Shakespeares tragedie Othello als uitgangspunt en creëerde een meesterwerk uit de operageschiedenis.

De opera beschrijft hoe de grote liefde van de Moorse legeraanvoerder Otello voor zijn vrouw Desdemona stukje bij beetje door jaloezie en twijfel opgevreten wordt, omdat de sinistere Jago hem doet geloven dat zijn vrouw hem ontrouw is. Otello ziet niet hoe hij gemanipuleerd wordt en stevent af op een tragisch einde.

Otello wordt gezien als één van de beste werken van Verdi en dat mogen dirigent Matteo Beltrami en regisseur Roland Schwab in hun nieuwe productie in Essen voor het voetlicht brengen. De hoofdrollen worden vertolkt door tenor Gaston Rivero als Otello, sopraan Gabrielle Mouhlen (een Nederlandse zangeres met een vast contract in Essen) als Desdemona en bariton Nikoloz Lagvilava als Jago.

Otello gaat op 2 februari in première en is tot en met 28 juni negen keer te zien. Zie voor meer informatie de website van het Aalto-Musiktheater.

Vorig artikel

Pygmalion opent opera’s kraamkamer

Volgend artikel

Opera in de media: week 5 van 2019

De auteur

Jordi Kooiman

Jordi Kooiman

Jordi Kooiman is journalist en muziekliefhebber. Hij richtte in januari 2009 Place de l'Opera op en leidt sindsdien het magazine.