BinnenkortFeatured

Omniversum brengt Traviata met Domingo

Het Haagse filmtheater Omniversum vertoont op 14 maart Verdi’s opera La traviata op zijn 144 vierkante meter grote koepelscherm. In de productie van het Royal Opera House zingt levende legende Plácido Domingo de rol van Giorgio Germont.

Charles Castronovo als Alfredo Germont en Ermonela Jaho als Violetta in La traviata. (© ROH 2019 / foto door Catherine Ashmore)

“Nergens zit je zo dicht op de actie”, zegt het Omniversum over zijn operavertoningen. “De dramatiek, de passie, de emoties: je ervaart ze levensecht. Je kijkt de zangers recht in het gezicht.”

Het Haagse filmtheater brengt dit seizoen vijf producties van het Royal Opera House in Londen. La traviata was eind januari live te zien en beleeft op 14 maart een encore. De productie is van de hand van regisseur Richard Eyre. Hij maakte een librettogetrouwe enscenering met oogverblindende toneelbeelden.

La traviata is vrijwel ieder seizoen de meest opgevoerde opera ter wereld. Het meesterwerk van Giuseppe Verdi combineert beroemde koorstukken als het ‘Libiamo’ met spectaculaire solo’s als ‘Sempre libera’ en hartverscheurende duetten als ‘Parigi, o cara’. De drie hoofdpersonages zijn levensecht en hun emoties komen heel dichtbij.

In de Londense productie zingt de Albanese sopraan Ermonela Jaho de rol van Violetta Valéry, de Parijse courtisane die haar hart verliest aan de jonge Alfredo. Jaho is het schoolvoorbeeld van een 21ste-eeuwse operazangeres: ze ziet er goed uit, kan fantastisch acteren en heeft een stem van wereldklasse.

Als Alfredo is tenor Charles Castronovo te beleven en in de rol van zijn vader Giorgio Germont schittert Plácido Domingo. De carrière van de zanger (voorheen tenor, nu bariton) doorbreekt alle grenzen. Achter zijn naam staan inmiddels zo’n 150 rollen, meer dan 3900 optredens als zanger en 500 als dirigent, meer dan 100 opnames en 12 Grammy’s. En hij gaat nog altijd door, langzaam afkoersend op zijn tachtigste verjaardag.

De Londense voorstelling wordt gedirigeerd door Antonello Manacorda. De vertoning begint om 19.30 uur. Zie voor meer informatie de website van het Omniversum.

Regisseur Richard Eyre maakte een librettogetrouwe enscenering met oogverblindende toneelbeelden. (© ROH 2019 / foto door Catherine Ashmore)
Vorig artikel

DNO brengt wereldpremière Caruso a Cuba

Volgend artikel

Aalto vat Ring samen in variétéavond

De auteur

Advertorial

Advertorial