Binnenkort

DNO brengt wereldpremière Caruso a Cuba

De Nationale Opera brengt op 3 maart de nieuwe opera Caruso a Cuba van Micha Hamel in wereldpremière in het Internationaal Theater Amsterdam. De productie, onderdeel van het Opera Forward Festival, wordt geregisseerd door Johannes Erath.

Productiebeeld van Caruso a Cuba. (© Petrovsky & Ramone)

Caruso a Cuba is gebaseerd op een roman van de Cubaanse schrijver Mayra Montero. De Nationale Opera (DNO) omschrijft de opera als een werk over “liefde, angst en dood, over spiritualiteit en lotsbestemming”.

Het verhaal speelt zich af in mei 1920. De wereldberoemde tenor Enrico Caruso zingt in een voorstelling van Aida in het operahuis van Havana als een bom ontploft. Hij ontvlucht het theater en ontmoet de Chinees-Cubaanse Aida Cheng. “Er ontspint zich een liefdesverhaal met een noodlottig einde”, aldus DNO.

Componist en librettist Micha Hamel heeft Caruso a Cuba gecomponeerd als een Italiaanse kameropera, met verwijzingen naar het belcanto. “De muziek kenmerkt zich door extreme klankcombinaties, de snelle montage van verschillende stijlen en elektronische soundscapes”, beschrijft DNO. Het Nederlands Kamerorkest voert de partituur uit, gedirigeerd door Otto Tausk en met aanvulling van onder meer synthesizers en geluidseffecten.

De cast bestaat uit acht zangers, die samen veertien rollen vertolken. De hoofdrollen van Caruso en Aida worden gezongen door Airam Hernández en Jeanine de Bique. Verder zijn onder anderen bariton Michael Wilmering en mezzosopraan Eva Kroon te beleven.

Caruso a Cuba beleeft op 3 maart zijn wereldpremière in het Internationaal Theater Amsterdam (voorheen Stadsschouwburg Amsterdam) en is daar tot en met 9 maart te zien.

Zie voor meer informatie de website van De Nationale Opera.

Vorig artikel

John Adams ontvangt Erasmusprijs

Volgend artikel

Omniversum brengt Traviata met Domingo

De auteur

Jordi Kooiman

Jordi Kooiman

Jordi Kooiman is journalist en muziekliefhebber. Hij richtte in januari 2009 Place de l'Opera op en leidt sindsdien het magazine.