BinnenkortNieuws

Seizoen NTR ZaterdagMatinee 2019/2020

De NTR ZaterdagMatinee gaat in seizoen 2019/2020 voor grote namen en nieuwe werken. Op het programma van de concertserie in het Concertgebouw onder meer twintig premières van nieuwe muziek, waaronder een eenakter over Bastiaan Everink.

Rob Zuidam en librettist Valentijn Dhaenens lieten zich voor Hercules inspireren door Bastiaan Everinks levensverhaal, zoals opgetekend in het boek Strijdtoneel. (© S. Boerma)

Het thema transformatie speelt een belangrijke rol in het nieuwe programma van de Matinee. Hercules, een nieuwe eenakter van componist Rob Zuidam, draait helemaal om dat thema. Zuidam liet zich inspireren door het levensverhaal van bariton Bastiaan Everink, die marinier was, maar gegrepen door Wagners Parsifal een nieuwe carrière als operazanger begon. Everink zingt zelf mee in de wereldpremière op 28 september, evenals sopraan Annemarie Kremer. James Gaffigan dirigeert.

Ook Louis Andriessen en Martijn Padding leveren nieuw werk voor het komende Matineeseizoen. Andriessen componeert ter gelegenheid van zijn tachtigste verjaardag The Only One voor zangeres Nora Fischer. Padding, één van Andriessens leerlingen, draagt aan hetzelfde ‘verjaardagsconcert’ op 30 november bij met een nog naamloos werk. Verder is muziek van Messiaen en Ravel te horen.

Operaserie

Beroemd onder operaliefhebbers is de Operaserie van de Matinee. Die bevat komend seizoen vijf titels uit vijf landen en in vier talen.

Op 14 september voeren het Radio Filharmonisch Orkest en het Groot Omroepkoor – de vaste waarden van de Matinee – twee Francesca da Rimini’s uit, die van Tsjaikovski en die van Rachmaninoff. De jonge dirigent Stanislav Kochanovsky heeft de muzikale leiding, in de cast onder anderen Venera Gimadieva en Oleg Dolgov.

Jaap van Zweden leidt op 2 november een uitvoering van Die Walküre. Deel twee van Wagners Ring-cyclus is bezet met zangers als Stuart Skelton (Siegmund), Elena Pankratova (Sieglinde), Ain Anger (Hunding), Thomas Johannes Mayer (Wotan) en Katharine Broderick (Brünnhilde).

De eerste operamatinee in 2020 draait om een serieuze opera van Rossini: Semiramide, volgens de Matinee “één van zijn mooiste werken”. Michele Mariotti leidt de uitvoering, met sopraan Salome Jicia als Semiramide, alt Varduhi Abrahamyan als Arsace en tenor Dmitry Korchak als Idreno.

Op 25 april voeren het Gabrieli Consort and Players de semi-opera The Fairy Queen van Henry Purcell uit, losjes gebaseerd op Shakespeares Midsummer Night’s Dream. Welke solisten onder dirigent Paul McCreesh zullen optreden, is nog niet bekend.

De Operaserie sluit op 6 juni af met de Nederlandse première van Hamlet, een nieuw werk van de Australische componist Brett Dean, dat eerder tijdens het Glyndebourne Festival in wereldpremière ging. Dean volgt nauwgezet Shakespeares gelijknamige drama en doet dat “met een divers en sfeervol muzikaal idioom”, aldus de Matinee. Markus Stenz leidt de uitvoering, in de cast onder anderen tenor Allan Clayton (Hamlet), sopraan Kathryn Lewek (Ophelia), bariton Jacques Imbrailo (Polonius), de Nederlandse bariton Henk Neven (Marcellus) en bariton Rod Gilfry (Claudius).

Andere series

De vijf andere series van de Matinee bevatten eveneens concerten die de liefhebber van opera of vocale muziek kunnen interesseren.

In de serie Radio Filharmonisch Orkest & Friends II is op 9 mei 2020 Mahlers liederencyclus Des Knaben Wunderhorn te horen, uitgevoerd door mezzosopraan Marianne Beate Kielland en bariton Markus Werba. De liederen worden gecombineerd met de wereldpremière van de derde symfonie van Thomas Larcher. Hannu Lintu dirigeert.

In de serie Groot Omroepkoor & Friends is op 7 december een uitvoering van Händels oratorium Judas Maccabaeus te beleven. Capella Cracoviensis musiceert onder leiding van Jan Tomasz Adamus, Rebecca Bottone, Marta Wryk, Joshua Ellicott en Peter Harvey zijn de solisten.

Franco Fagioli zingt de titelrol in Händels opera Orlando. (© Julian Laidig)

In de serie Oude Muziek is vrijwel elk concert vocaal. Op 11 januari 2020 voert Il Pomo d’Oro Händels opera Orlando uit met bekende zangers als Franco Fagioli, Nuria Rial, Kathryn Lewek en Adam Plachetka. Dirigent Václav Luks en zijn Collegium 1704 brengen op 8 februari het oratorium San Giovanni Battista van Stradella en Andrea Marcon tekent op 14 maart voor de eerste Nederlandse uitvoering van La vanità del mondo, een oratorium van Pietro Torri.

In de serie Hedendaags werken de bekende zangeressen Barbara Kozelj en Katrien Baerts mee aan een concert rondom het werk van Claude Vivier, geleid door Reinbert de Leeuw, een bepleiter van Viviers muziek. Dezelfde middag (29 februari) is een nieuw werk van de Nederlands-Iraanse Reza Namavar te horen.

De beroemde mezzosopraan Anne Sofie von Otter zingt op 30 mei de hoofdrol/solorol in La passion de Simone van Kaija Saariaho, “een muziektheatrale kruising tussen oratorium en passiespel”. Christian Karlsen dirigeert het New European Ensemble en het Nederlands Kamerkoor.

Zie voor een volledig overzicht van het seizoen 2019/2020 van de NTR ZaterdagMatinee de website van het Concertgebouw.

Vorig artikel

Holland Festival 2019: blik op de wereld

Volgend artikel

Cité de l’Opera: Jess, Jamie en Stuart

De auteur

Jordi Kooiman

Jordi Kooiman

Jordi Kooiman is journalist en muziekliefhebber. Hij richtte in januari 2009 Place de l'Opera op en leidt sindsdien het magazine.