Binnenkort

DNO brengt “broeierige thriller” op OFF

In het kader van het Opera Forward Festival speelt De Nationale Opera op 7 en 9 maart The Second Violinist, een opera van componist Donnacha Dennehy en schrijver Enda Walsh over “de zoektocht naar schoonheid in een duistere wereld”.

Productiebeeld van The Second Violinist. (© Petrovsky & Ramone)

Walsh en Dennehy schreven eerder de thriller The Last Hotel. Hun nieuwe werk The Second Violinist, dat in 2017 de FEDORA-GENRALI-prijs won, gaat over Martin, een man wiens leven langzaam instort. “In de aanloop naar een concert wordt hij in beslag genomen door gewelddadige videogames, sociale media en drank”, aldus de beschrijving. In zijn teloorgang raakt Martin gefascineerd door renaissancecomponist Carlo Gesualdo.

The Second Violinist combineert opera met film en theater. De hoofdpersoon staat voor een groot scherm waarop zijn woorden en gedachten voorbijflitsen. Daarbij klinkt “spookachtige en dwangmatige” muziek, aldus DNO.

De opera wordt uitgevoerd door het koor van de Irish National Opera en het Crash Ensemble, een ensemble dat Dennehy zelf oprichtte en dat zich richt op hedendaagse muziek. Martin wordt vertolkt door Aaron Monaghan, de andere rollen komen voor rekening van Daire Halpin, Sharon Carty en Benedict Nelson.

The Second Violinist is te zien in het Muziekgebouw aan ’t IJ. Zie voor meer informatie de website van het Opera Forward Festival.

Vorig artikel

Seizoen Concertgebouw 2019/2020

Volgend artikel

Connolly en Drake geven liedrecital

De auteur

Jordi Kooiman

Jordi Kooiman

Jordi Kooiman is journalist en muziekliefhebber. Hij richtte in januari 2009 Place de l'Opera op en leidt sindsdien het magazine.