AchtergrondBinnenkortBuitenlands nieuwsNieuws

Cité de l’Opera: Karita, Thomas en Joni

Het grote operanieuws leest u dagelijks op Place de l’Opera. Naast dat nieuws is er een voortdurende stroom van berichten via Twitter en andere sociale media. Vaak relevant, soms alleen amusant, maar meestal de moeite waard om er kennis van te nemen. Cité de l’Opera houdt het allemaal voor u bij. Deze week aflevering 184.

Twee gezichten
Interessant: er is een ‘me for you’- en een ‘real me’-Karita Mattila

Possible dream
Opera en musical gaan voor zangers goed samen, zo bewijst Danielle de Niese. Ze is net begonnen aan de repetities voor Man of La Mancha. Haar wachten dertig uitvoeringen van de musical in het Londense Coliseum met tegenspeler Kelsey Grammer. Die kennen we als barhanger in Cheers.

Kill your darlings
De Bayerische Staatsoper heeft zijn programma voor komend seizoen bekendgemaakt. Op de website van het operahuis uit München staat een handig Engelstalig overzicht.

Opvallend nieuws is het roldebuut van sopraan Anna Netrebko in Puccini’s Turandot.

Cleaning lady
Jonge talenten kunnen in orkesten spelen dankzij de hulp van de Stichting Instrumentendepot Leerorkest in Huizen. Er kwam hulp van een bekend gezicht.

Laatste keer
Sir Thomas Allen nam op 16 maart afscheid van het Royal Opera House in Così fan tutte. Allen zong sinds zijn debuut in Billy Budd in 1971 vijftig rollen in Covent Garden.

Collega Stéphane Degout dankte zijn collega voor de samenwerking.

Mozart/Da Ponte 2.0
De Munt in Brussel brengt komend seizoen onder meer een Mozart/Da Ponte-cyclus, in samenwerking met het Teatro Massimo in Palermo. De drie opera’s worden tot één verhaal gesmeed. De Nederlandse sopraan Lenneke Ruiten is te zien in de rollen van Fiodiligi en Donna Elvira.

Cocteau 2.0
Voor het nieuwe seizoen van de Munt, dat vandaag bekend werd gemaakt, tekende Charlotte Chauvin in een stijl die ons vaag aan iemand deed denken.

Die andere zanger bij La forza
Terwijl alle aandacht uitgaat naar Jonas Kaufmann en de vraag of hij de première van La forza del destino in Londen zal zingen, brengt Bachtrack een interview met één van de andere zangers in de productie, bariton Ludovic Tézier. “There are no words in French or in English to describe that feeling”, zegt de in Marseille geboren zanger over zijn eerste operaervaring als 13-jarige bij Parsifal.

Eenvoudig gebleven
Componist Michel van der Aa las het arrangement à 375 dollar voor een meet & greet met componist Ludovic Einaudi. Voor dat bedrag mag je de wereldster aanraken en op de foto. Het arrangement met Van der Aa lijkt ons in alle opzichten aantrekkelijker en waardevoller.

Joni jarig
Zangeres Joni Mitchell is bekend bij het grote publiek, maar wordt ook vaak genoemd als inspiratie van zangers en musici, ook in de klassieke wereld. Christianne Stotijn zong bijvoorbeeld Mitchells ‘Both sides now’ tijdens haar optreden op het Prinsengrachtconcert. Het verjaardagsconcert is donderdag in bioscopen in Den Haag en Amsterdam te zien.

Bach ook
Lastig kiezen donderdag: Joni is jarig, maar Bach ook.

Vorig artikel

Keenlyside geeft recital in Concertgebouw

Volgend artikel

Hannigan dirigeert Stravinsky bij de Munt

De auteur

François van den Anker

François van den Anker

François van den Anker is muziekjournalist. Hij doet verslag van de wereld van opera en lied met interviews, reportages en podcasts.