AchtergrondBinnenkortBuitenlands nieuwsNieuws

Cité de l’Opera: Leontyne, Tim en Marcel

Het grote operanieuws leest u dagelijks op Place de l’Opera. Naast dat nieuws is er een voortdurende stroom van berichten via Twitter en andere sociale media. Vaak relevant, soms alleen amusant, maar meestal de moeite waard om er kennis van te nemen. Cité de l’Opera houdt het allemaal voor u bij. Deze week aflevering 190.

Zomer bij Britten
Net buiten Aldeburgh staat het Red House, waar Benjamin Britten en Peter Pears woonden. Deze zomer is er een tentoonstelling over de vriendschap tussen Britten en zijn collega-componist Michael Tippett. De website van de Britten-Pears Foundation zegt: “What is often characterised as their bitter rivalry was in truth a firm, lifelong, slightly wary friendship, which would survive artistic and personal disagreement.”

Nieuw op cd
Michael Fabiano wil de geschiedenis van opera eren, zegt hij in een korte video over de samenstelling van zijn binnenkort te verschijnen cd.

Tim zonder spitzen
In het Royal Opera House wordt ook gedanst, en dan raakt de bewaking weleens in de war.

Intendant
Het Wexford Festival krijgt een nieuwe artistiek directeur. Rosetta Cucchi gaat er de scepter zwaaien.

Liederen van Angelika
Sopraan Angelika Kirchschlager is in Leeds voor het liedfestival. Ze praat met Andrew McGregor over haar werk en haar leven

Liedcomponist herdacht
Carl Gottfried Loewe was een Duitse componist, organist, pianist en zanger. Hij schreef onder meer vijf opera’s en een aantal liederen, die niet veel worden uitgevoerd. Ter gelegenheid van zijn 150ste sterfdag maakte DG een playlist.

Purcell anno nu
De Purcell-cd van Calefax en Eric Vloeimans, met een geheel eigen kijk op de opera Dido and Aeneas onder de titel Dido & Aeneazz, wordt goed ontvangen.

Opera in de huiskamer
Het is een traditie aan de vooravond van Operadagen Rotterdam: in huiskamers en kleine etablissementen vinden optredens plaats. Ook de ondernemende zangeressen Bauwien van der Meer en Florien Hilgenkamp zijn te zien.

Zingen voor het koningshuis
Het recente Koningsdagconcert 2019 bood veel soorten muziek. Bariton Henk Neven en pianist Hans Eijsackers brachten een wiegelied van Glinka en Robert Holl, begeleid door Roger Braun, zong ‘Der Leiermann’ van Schubert. De opname staat nog online.

Wagner in de Munt
“Wagner toont in Tristan und Isolde het rijk van de nacht”, zegt dramaturg Reinder Pols in een korte toelichting op de opera, die vanaf 2 mei in Brussel wordt opgevoerd.

Leontynes muzikale leven
Leontyne Price werd in Londen onderscheiden met een Lifetime Achievement Award bij de Opera Awards. Decca levert een Spotify-playlist vol ‘italianità’.

Meneer Klein
Dit is meneer Klein. Hij staat met onder anderen Juf Hoop, Poponel en Mevrouw Skosvodomonit de komende dagen op de bühne van Nationale Opera & Ballet. De opera De jongen die te snel groeide van Gian Carlo Menotti is er de komende dagen te zien.

Vorig artikel

Impressie: de Opera Awards 2019 in beeld

Volgend artikel

Bevan en Drake geven recital in Concertgebouw

De auteur

François van den Anker

François van den Anker

François van den Anker is muziekjournalist. Hij doet verslag van de wereld van opera en lied met interviews, reportages en podcasts.