BinnenkortBuitenland

Opera in de zomer: Arena di Verona

Van het groene gras in Glyndebourne tot de Alpenpieken van Verbier, van het hete Aix-en-Provence tot het koele Bregenzer water: het seizoen van de operafestivals staat weer voor de deur. In een tiendelige serie blikken we vooruit. Deel 3: de Arena di Verona.

Vogelvlucht

De Arena di Verona, een fenomeen. (© Gianfranco Fainello)

De Arena di Verona is een fenomeen. De zomerse opera-uitvoeringen in de Italiaanse arena hebben de naam echte volksevenementen te zijn, gekoesterd door de Italianen en bezocht door opera-adepten en geïnteresseerde toeristen uit alle mogelijke andere landen. De prijzen voor kaarten eindigen bij ruim 200 euro voor de allerbeste plaatsen bij enkele premières en gala-avonden en beginnen, voor ongeplaceerde rangen, onder de 30 euro.

In Verona wordt altijd gekozen voor de allerbekendste titels uit het operarepertoire. Dit jaar (21 juni tot en met 7 september) gaat het om La traviata, Aida, Il trovatore, Carmen en Tosca.

De affiches tellen een ongelofelijk groot aantal sterrennamen. Onder beroemde dirigenten als Daniel Oren en Marco Armiliato zingen toppers als Lisette Oropesa (Violetta), Vittorio Grigolo (Alfredo), Leo Nucci (Giorgio), Plácido Domingo (Giorgio), Anna Netrebko (Leonora), Erwin Schrott (Escamillo) en Ambrogio Maestri (Scarpia).

Onze keuze

De Arena di Verona is groot en imposant. Geen beter werk om daar te beleven dan Aida van Giuseppe Verdi. Die opera was in 1913 de allereerste voorstelling die in de arena werd gemaakt. Regisseur Gianfranco de Bosio maakte een productie die die enscenering uit 1913 opnieuw tot leven wekt.

De productie is de hele zomer te zien. De hoofdrollen zijn met vier tot zelfs zes verschillende zangers bezet. In de titelrol zijn onder anderen Anna Pirozzi, Maria José Siri en Hui He te beleven, met verder onder anderen Violeta Urmana (Amneris), Fabio Sartori (Radamès) en Dmitry Belosselskiy (Ramfis).

Clips en links

Volledige programmering Arena di Verona 2019

Vorig artikel

Vrijdagconcert speelt Schumanns Faust

Volgend artikel

Opera in de media: week 23 van 2019

De auteur

Jordi Kooiman

Jordi Kooiman

Jordi Kooiman is journalist en muziekliefhebber. Hij richtte in januari 2009 Place de l'Opera op en leidt sindsdien het magazine.