Binnenkort

Opera in de media: week 23 van 2019

Iedere week maakt Place de l’Opera een keuze uit het aanbod van opera en aanverwante muziek op radio, tv en internet. In week 23 van 2019 (1 – 7 juli) aandacht voor de radio-uitzendingen van Schrekers Die Gezeichneten in de NTR ZaterdagMatinee, Alceste van Gluck door de Bayerische Staatsoper en voor Billy Budd met Thomas Oliemans.

Alice Coote. (© Jiyang Chen)

Mozart in Glyndebourne
In augustus 2017 nam Mezzo een uitvoering van Mozarts La clemenza di Tito op tijdens het Glyndebourne Festival. In een enscenering van Claus Guth en onder muzikale leiding van Robin Ticciati zong Alice Coote de rol van Vitellia. Ze deelde het podium met onder anderen Steve Davislim als Tito en Anna Stéphany in de rol van Sesto. In de bak zat het Orchestra of the Age of Enlightenment
Mezzo HD: zondag 2 juni om 21.00 u.

Gluck bij de Bayerische Staatsoper
Voor de Bayerische Staatsoper ensceneerde Sidi Larbi Cherkaoui de opera Alceste van Gluck. Hij werkte samen met dirigent Antonello Manacorda. Dorothea Röschmann zingt de titlerol, Michael Nagy is Hercule. De opvoering is live te zien via het eigen streamkanaal Staatsoper.TV en op Arte Concert. Daar blijft de opname een maand als video on demand beschikbaar. U kunt live op Twitter meepraten met de hashtag #BSOalceste.
Staatsoper.TV: zaterdag 1 juni m 19.00 u.

Barok in Versailles
“Stravaganza d’amore” is een concert dat focust op de periode rond de eerste opera uit de geschiedenis, L’Orfeo van Monteverdi. In de spiegelzaal van het paleis van Versailles presenteert Raphaël Pichon en zijn ensemble Pygmalion werk van Monteverdi en diens tijdgenoten als Malvezzi en Da Gagliano. Vocale solisten zijn onder anderen Lea Desandre, Eva Zaïcik en Lucile Richardot.
Arte: zondag 2 juni om 17.40 u.

Nieuw op YouTube

Eva Kleinitz overleden
Afgelopen week overleed Eva Kleinitz, directeur van de Opéra national du Rhin in Straatsburg, Mulhouse en Colmar. In deze korte video wordt haar loopbaan gememoreerd.

Audio

Billy Budd in Londen
De productie van de opera Billy Budd in een enscenering door Deborah Warner reisde al langs Madrid en Romee en oogstte daar veel succes. Nu zijn Captain Vere en zijn mannen in Londen, waar het Royal Opera House Britten’s werk presenteerde. In de hoofdrollen zongen Jacques Imbrailo, Toby Spence, Brindley Sherratt en Thomas Oliemans. Het orkest werd geleid door Ivor Bolton.
NPO Radio 4: zaterdag 1 juni om 19.00 u.

Adina in Pesaro
Afgelopen zomer bracht het Rossini Festival in Pesaro een uitvoering van de eenakter Adina. Het Gioachino Rossini Symphony Orchestra werd geleid door Diego Matheuz, in de hoofdrollen zongen Lisette Oropesa, Vito Priante en Levy Sekgapane.
BBC Radio 3: donderdag 6 juni om 15.00 u.

Nederlandse stemmen in Matinee
De NTR ZaterdagMatinee brengt een grote productie in het Amsterdamse Concertgebouw: Die Gezeichneten van Schreker wordt uitgevoerd door het Radio Filharmonisch Orkest en het Groot Omroepkoor onder leiding van Markus Stenz en Peter Dijkstra. Naast solisten uit het buitenland als Markus Eiche en Steven Humes werkt een groot aantal Nederlandse solisten mee aan de uitvoering. Onder anderen Lucas van Lierop, Nikki Treurniet, Wiebe-Pier Cnossen, Jeannette van Schaik, Leon van Liere, Michael Wilmering en Martijn Sanders zingen een rol in Die Gezeichneten.
NPO Radio 4: zaterdag 1 juni om 12.00 u.

Andriessen 80
Het feest rond de 80e verjaardag van Louis Andriessen werd op 25 mei gevierd in het Amsterdamse Muziekgebouw. I Solisti onder leiding van Etienne Siebens met zangeres Nora Fischer voerden onder meer M is for Man, Music, Mozart en De Staat uit van de jarige componist.
NPO Radio 4: zondag 2 juni om 20.00 u.

Lied in het Avondconcert
Het Avondconcert brengt een recente opname van het Internationaal Lied Festival Zeist. Mezzosopraan Paula Murrihy zong daar, begeleid door Sholto Kynoch op piano, Ierse folksongs en liederen van Johannes Brahms, Clara en Robert Schumann, Felix Mendelssohn en Claude Debussy.
NPO Radio 4: dinsdag 4 juni om 20.00 u.

Faust in Utrecht
Het AVROTROS Vrijdagconcert uit TivoliVredenburg in Utrecht presenteert live een uitvoering van Szenen aus Goethes Faust. Het Radio Filharmonisch Orkest en het Groot Omroepkoor worden geleid door Markus Stenz, Wilma ten Wolde dirigeert het Nationaal Kinderkoor. Solisten zijn onder anderen Anna Lucia Richter, Nikki Treurniet, Helena Rasker en Robin Tritschler.
NPO Radio 4: vrijdag 7 juni om 20.00 u.

Weektip

De hoes met Stockhausen
Het is het weekend van Stockhausen in Amsterdam. Delen uit zijn opera LICHT worden tijdens het Holland Festival uitgevoerd in de Gashouder. De laatste weken is door allerlei media leven en werk van de Duitse componist belicht. Hier en daar duikt dan ook het feit op dat het portret van Stockhausen deel uitmaakt van de wonderlijke galerij op de hoes van de lp Sgt. Pepper’s Lonely Hearts Club Band uit 1967.

Op die hoes staat een collage van zo’n 70 bekende mensen. Bovenste rij, links van de man met het gele hoedje, W.C. Fields, staat Stockhausen afgebeeld. Iedereen die nog leefde moest toestemming geven, Stockhausen reageerde laat en dat verklaart het telegram van Brian Epstein.

 

Vorig artikel

Opera in de zomer: Arena di Verona

Volgend artikel

De Opera Studio (1): Rosemary Joshua

De auteur

François van den Anker

François van den Anker

François van den Anker is muziekjournalist. Hij doet verslag van de wereld van opera en lied met interviews, reportages en podcasts.