AchtergrondBinnenkortFeatured

Grachtenfestival presenteert programma 2019

Het Grachtenfestival staat dit jaar (9 t/m 18 augustus) in het teken van het thema ‘Schatten van Vrouwen’. Place de l’Opera biedt een overzicht van de vocale hoogtepunten in de meer dan 250 concerten.

Raoul Steffani tijdens een eerder optreden op het Grachtenfestival. (© Jeroen C. van Zijp)

Het Grachtenfestival vindt voor de 22ste keer plaats en laat van zich horen op ruim negentig locaties in Amsterdam, van parken en buurtpleinen tot kerken, kantoorpanden, clubs en natuurlijk de grachten. Het thema van dit jaar is gekozen om “de kracht en de kunde van vrouwen te tonen en te vieren in het jaar waarin het honderd jaar geleden is dat vrouwen kiesrecht kregen”.

Raoul Steffani is als winnaar van de GrachtenfestivalPrijs 2018 dit jaar artist in residence. Hij kreeg carte blanche om een paar concerten te realiseren. Zo programmeert hij Carmina Burana in Paradiso (10 augustus), het grootste concert dat het Grachtenfestival ooit heeft gepresenteerd. Naast Steffani soleren Vanessa Waldhart (sopraan) en Jeroen de Vaal (tenor). Recent vertelde Steffani over zijn plannen in een interview met Place de l’Opera.

Het festival start op 9 augustus met een feestelijk openingsconcert op de Kloveniersburgwal, waar onder anderen Raoul Steffani aan meewerkt. Annechien Koerselman voert de regie. Steffani treedt op de voorlaatste dag, 17 augustus, ook op tijdens het Prinsengrachtconcert en geeft tussendoor een recital met Camerata RCO (13 augustus).

Op 10 augustus wordt de nieuwe opera/tentoonstelling VROUWENSTEMMEN gepresenteerd, gemaakt om de invoering van het algemeen kiesrecht te memoreren. De opera is van de hand van regisseur Lisenka Heijboer, componist Meriç Artaç en tekstschrijver Frank Siera. Vrouwen uit heel Amsterdam vormen een koor. VROUWENSTEMMEN is ook op 11 en 12 augustus te zien. De voorstellingen zijn te zien in het festivalcentrum, het Compagnietheater.

Standaard onderdeel van het Grachtenfestival is ‘Opera in de Grachtentuin’: een operaproductie in de tuin van Museum Van Loon. Dit jaar staat The Old Maid and the Thief van Gian Carlo Menotti op het programma. Jeroen Sarphati regisseert en heeft de artistieke leiding en begeleidt de voorstellingen (14 t/m 17 augustus) op de piano. In de cast sopraan Judith Weusten, mezzosopraan Carina Vinke, sopraan Renate Arends en bariton Sven Weyens.

De SamoDivas brengen op 14 augustus de voorstelling Metamorphosis of a Female Character, een productie over Nina Zarechnaya, een personage uit het toneelstuk De Meeuw van Tsjechov.

Promotiebeeld van Händel goes Tinder, met sopraan Channa Malkin in het midden.

Sopraan Channa Malkin en violiste Anastasia Kozlova brengen op 15 en 16 augustus hun multimediaopera Händel goes Tinder, over de single twintiger Dorinda die op Tinder zoekt naar de liefde van haar leven. De regie komt van Michael Diederich. De makers beloven “pure en authentieke muziek in combinatie met snelle en spannende manieren van storytelling. Een nieuw soort opera.”

Op 17 augustus is het mogelijk te gast te zijn bij de jaarlijkse Performing Opera Summer School van het festival. Het publiek doet mee met een warming-up en kan vragen stellen aan de talenten en de coaches van de Summer School. Ook wordt een aantal scènes gepresenteerd.

Diverse talenten die eerder dit jaar indruk maakten op het Grachtenfestival Conservatorium Concours, geven acte de présence. Sopraan Sanne Vleugels soleert op 11 augustus in het Vondelpark en sopraan Elenora Hu geeft een recital in de Vondelkerk op 17 augustus.

Vocaal ensemble EVA en pianist Ruben Tekelenburg voeren op 11 augustus “feestelijke Engelse liederen” uit in het Erasmuspark en mezzosopraan Anna Traub draagt op 15 augustus bij aan een concert met altvioliste Dana Zemtsov en pianist Slava Poprugin.

Zie voor een overzicht van de gehele programmering de website van het Grachtenfestival.

Vorig artikel

Opera in de zomer: Salzburger Festspiele

Volgend artikel

Opera in de media: week 28 van 2019

De auteur

Jordi Kooiman

Jordi Kooiman

Jordi Kooiman is journalist en muziekliefhebber. Hij richtte in januari 2009 Place de l'Opera op en leidt sindsdien het magazine.