Binnenkort

Opera in de media: week 28 van 2019

Iedere week maakt Place de l’Opera een keuze uit het aanbod van opera en aanverwante muziek op radio, tv en internet. In week 27 van 2019 (6 – 12 juli) aandacht voor live-uitzendingen van Puccini’s Tosca vanuit Aix-en-Provence en het requiem van Mozart, voor de Opera SingAlong met Laetitia Gerards en Raoul Steffani en voor Salome, live vanuit de Bayerische Staatsoper.

Video

Salome bij de Bayerische Staatsoper
Richard Strauss’ Salome wordt door de Bayerische Staatsoper als livestream aangeboden in het kader van Oper für Alle. Onder muzikale leiding van Kirill Petrenko en geregisseerd door Krzysztof Warlikowski zingen onder anderen Wolfgang Ablinger-Sperrhacke, Michaela Schuster en Marlis Petersen de hoofdrollen.
Staatsoper.TV: zaterdag 6 juli om 19.50 u.

Maria Agresta. (© Rolando Paolo Guerzoni)

Verdi in Madrid
Het Teatro Real in Madrid presenteert de opera Il trovatore van Verdi in een enscenering door Francisco Negrín. Hij werkt voor deze productie met Ludovic Tézier als de Conte di Luna, Maria Agresta als Leonora en Francesco Meli in de rol van Manrico. Maurizio Benini staat voor het orkest.
OperaVision: zaterdag 6 juli om 21.00 u.

Docu over hoofdrollen
Drie vrouwen die een bekende rol in opera’s spelen zijn Carmen, Violetta en Mimì. In de documentaire die in de titel de drie namen heeft, gaat maker Cyril Leuthy terug naar het origineel van de karakters en de muziek die daarbij hoort.
Arte: zondag 7 juli om 17.45 u.

Amazing meezing
Omroep Max zendt een opname uit van de Opera SingAlong die vorige week in Den Bosch op de Parade werd gehouden. Solisten zijn Laetitia Gerards, Bernadeta Astari en Raoul Steffani uit het klassieke kamp. Soulzangeres Shirma Rouse waagt zich aan de jazzy stukken uit het operarepertoire. De philharmonie zuidnederland wordt geleid door Per-Otto Johansson.
NPO 2: zondag 7 juli om 19.15 u.

Elsa Dreisig in Aix
In 2017 bracht het festival van Aix de opera Carmen met een cast waarin onder anderen Stéphanie d’Oustrac, Michael Fabiano en Elsa Dreisig zongen. Die laatste won in 2016 de Operalia-competitie en werd – zo las u deze week op Place de l’Opera een ster. Dmitri Tcherniakov maakte de enscenering, Pablo-Heras Casado leidde het orkest. Op Arte wordt de opera laat op de zondagavond uitgezonden.
Arte: maandag 8 juli om 00.50 u.

Christian Gerhaher. (© Hiromichi Yamamoto)

Nozze met Gardiner, Gerhaher en Keenlyside
De tweede opera die OperaVision deze week als livestream aanbiedt, is Le nozze di Figaro met een cast en dirigent om even op te letten. De twee stellen in Mozarts opera worden in het Royal Opera House gezongen door Christian Gerhaher en Joélle Harvey als Figaro en Susanna, naast Simon Keenlyside en Julia Kleiter als het adellijke echtpaar Almaviva. Ze zingen in een door David McVicar geregisseerde productie. Voor het orkest staat John Eliot Gardiner.
OperaVision: dinsdag 9 juli om 20.00 u.

Tosca in Aix-en-Provence
Tv-zender Mezzo en online platform Arte Concert presenteren een opvoering van Tosca van Puccini op het festival van Aix-en-Provence. Regisseur Christophe Honoré en dirigent Daniele Rustioni vormen het artistieke team in de productie waarin sopraan Angel Blue de rol van Floria Tosca zingt en tenor Joseph Calleja die van Mario Cavaradossi.
Mezzo en Arte Concert: dinsdag 9 juli om 21.30 u.

Requiem in Aix
Ook Mozarts Requiem wordt deze zomer uitgevoerd in Aix-en-Provence. Regisseur Romeo Castellucci doet de regie, Raphaël Pichon leidt het Ensemble Pygmalion. Solisten zijn onder anderen Siobhán Stagg en Sara Mingardo. Arte zendt het optreden live uit.
Arte: woensdag 10 juli om 22.00 u.

Nieuw op YouTube

Carmen in Londen
De Carmen die recent bij het Royal Opera House te zien was, is tot 1 augustus integraal en met Engelse ondertitels te bekijken op YouTube. Het is een regie van Barrie Kosky met Aigul Akhmetshina in de titelrol, naast onder anderen Luca Pisaroni en Bryan Hymel. Voor het orkest staat Julia Jones.

https://www.youtube.com/watch?v=ER0Cj4DP4jo

Audio

Klassiek-vocaal in Concertgebouw
Het Zomeravondconcert gaat op zaterdag naar het Concertgebouw in Amsterdam voor een rechtstreekse uitzending van een optreden van het Radio Filharmonisch Orkest en het Groot Omroepkoor onder leiding van Klaas Stok. Sopraan Sophie Junker en bariton John Brancy zijn de solisten in werk van onder anderen James MacMillan, Arvo Pärt en Gabriel Fauré.
NPO Radio 4: zaterdag 6 juli om 19.00 u.

Mozart in Wenen
Vanuit de Wiener Staatsoper komt Idomeneo van Mozart. In de hoofdrollen zingen tenor Bernard Richter (Idomeneo), mezzosopraan Rachel Frenkel (Idamante) en sopraan Valentina Nafornita (Ilia). Het koor en orkest van de Staatsoper worden geleid door Tomáš Netopil.
BBC Radio 3: zaterdag 6 juli om 19.30 u.

Weektip

Mercadante in Ierland
Er is veel operarepertoire dat weinig of nooit wordt uitgevoerd en het beluisteren meer dan waard is. Op die basis kiest het Ierse Wexford Festival het materiaal voor zijn opvoeringen. Il Bravo is bijvoorbeeld een zelden opgevoerd werk van Saverio Mercadante, dat in 1839 zijn première beleefde. Rubens Pelizzari zingt de rol van de moordenaar, Jonathan Brandani leidt het Wexford Festival Orchestra en Renaud Doucet en André Barbe deden regie, kostuums en lichtontwerp.
Arte: on demand.

Vorig artikel

Grachtenfestival presenteert programma 2019

Volgend artikel

Piepjonge Savinskaia wint Belvedere-concours

De auteur

François van den Anker

François van den Anker

François van den Anker is muziekjournalist. Hij doet verslag van de wereld van opera en lied met interviews, reportages en podcasts.