AchtergrondBinnenkortBuitenlandFeatured

Opera in de zomer: Salzburger Festspiele

Van het groene gras in Glyndebourne tot de Alpenpieken van Verbier, van het hete Aix-en-Provence tot het koele Bregenzer water: het seizoen van de operafestivals staat weer voor de deur. In een tiendelige serie blikken we vooruit. Deel 8: de Salzburger Festspiele.

Vogelvlucht

In de Felsenreitschule zijn Idomeneo, Oedipe en Salome te zien. (© Salzburger Festspiele / Andreas Kolarik)

De Salzburger Festspiele brengt al sinds 1877 iedere zomer muziek en drama in de Oostenrijkse Mozart-stad. Het is één van de meest vooraanstaande operafestijnen ter wereld en de artiesten die het festival strikt, vormen vaak het neusje van de zalm in operaland. Als het je om grote namen te doen is, is Salzburg dus the place to be.

Dit jaar vindt het festival 20 juli tot en met 31 augustus plaats. Op het programma staan opera, toneel en concerten. Het operadeel bevat dit jaar negen producties, die twee tot zeven keer uitgevoerd worden op drie locaties: het Haus für Mozart, het Großes Festspielhaus en de Felsenreitschule.

Er is in Salzburg altijd aandacht voor Mozart, dit jaar door een productie van Idomeneo. Verder biedt de programmering voor elk wat wils: Médée van Cherubini, Alcina van Händel, Oedipe van Enescu, Orphée aux enfers van Offenbach, Simon Boccanegra en Luisa Miller van Verdi, Salome van Strauss en Adriana Lecouvreur van Cilea.

Onze keuze

Elke operaproductie in Salzburg ziet er op papier als een hoogtepunt uit. Tal van wereldberoemde zangers, dirigenten en regisseurs zullen hun stempel op de uitvoeringen komen drukken. Onze keuze gaat, vanwege het Hollandse tintje, naar Orphée aux enfers.

Jacques Offenbach componeerde met Orphée aux enfers een hilarische komedie op de beroemde mythe van Orpheus. Bij Offenbach is Orpheus niet ontroostbaar als Eurydice sterft, maar juist opgelucht. Onder druk van L’Opinion Publique moet hij haar toch terughalen uit de onderwereld. De goden van de Olympus, die zich suf vervelen, gaan bij wijze van excursie mee.

De productie is van de hand van Barrie Kosky, intendant van de Komische Oper Berlin en één van de meest geprezen regisseurs van dit moment. Enrique Mazzola heeft de muzikale leiding. Hij leidt de Wiener Philharmoniker en het Vocalconsort Berlin. De Nederlandse tenor Marcel Beekman zingt de rollen van Aristée en Pluton. Andere hoofdrollen zijn er voor Martin Winkler (Jupiter), Joel Prieto (Orphée), Kathryn Lewek (Eurydice) en Anne Sofie von Otter (L’Opinion Publique).

Zie voor meer informatie over de productie de website van de Salzburger Festspiele.

Clips en links

Volledige programmering Salzburger Festspiele 2019

Vorig artikel

Zangconcoursen: waar zijn de winnaars nu?

Volgend artikel

Grachtenfestival presenteert programma 2019

De auteur

Jordi Kooiman

Jordi Kooiman

Jordi Kooiman is journalist en muziekliefhebber. Hij richtte in januari 2009 Place de l'Opera op en leidt sindsdien het magazine.