AchtergrondBinnenkortBuitenlands nieuwsNieuws

Cité de l’Opera: Stuart, Pauline en Leo

Het grote operanieuws leest u dagelijks op Place de l’Opera. Naast dat nieuws is er een voortdurende stroom van berichten via Twitter en andere sociale media. Vaak relevant, soms alleen amusant, maar meestal de moeite waard om er kennis van te nemen. Cité de l’Opera houdt het allemaal voor u bij. Deze week aflevering 202.

Was meine Frau mir befehle, treulich sei’s erfüllt
Bovenstaande zingt Stuart Skelton, maar alleen als hij Tristan is. Eind augustus zingt hij over de liefde in een akte uit Tristan und Isolde in het Amsterdamse Concertgebouw. Er is ook echte, niet door Wagner voorgecomponeerde liefde in zijn leven.

De wetten van Richard
Componist en dirigent Richard Strauss maakte in 1922 een lijstje aanbevelingen voor dirigenten. Nummer acht luidt: “Always accompany a singer in such a way that he can sing without effort.”

Hoe Strauss dirigeerde is te zien in deze opname:

Zangwedstrijd
Plácido Domingo opende afgelopen zondag in Praag de nieuwe editie van Operalia. Het concours is inmiddels toe aan de halve finales. Op 26 juli volgt de finale.

Wie mee wil kijken bij de eindrondes, kan terecht op Facebook en Medici.tv.

Proost
Bij Fantasio door Garsington Opera leek het de afgelopen weken alsof het Oktoberfest al begonnen was.

Barbier in Arena
Hoe de muziek van Rossini gedijt in de immense arena van Verona valt te ontdekken op de nieuwe dvd met een opname van Il barbiere di Siviglia. De rol van Figaro wordt gezongen door Leo Nucci.

Gemiste kans
Op het Twitter-account van clickbaitkoning Norman Lebrecht zou dit berichtje eigenlijk moeten luiden: ‘World famous journalist in life danger on airplane’, waarna de lezer nieuwsgierig doorklikt naar de site. Zo werkt het bij Norman altijd. Sensatie verkoopt.

Viardot
Opera Wire brengt een kort portret van zangeres/componiste Pauline Viardot. Een muzikaal programma over de legendarische Parisienne is in voorbereiding bij het Coco Collectief onder de titel Mijn naam is Pauline Viardot.

Eus ouge bloonke
De afgelopen weken was het Maastrichtse Vrijthof weer volledig gevuld met de concerten van André Rieu en zijn Johann Strauss Orkest. De miljoenste bezoeker werd ontvangen en van de burgemeester kreeg Rieu een erepenning bij zijn honderdste Vrijthof-optreden. Binnenkort leest u op Place de l’Opera meer over het aandeel van sopraan Donij van Doorn in de concerten.

Vorig artikel

Nieuwe Duitse operaprijs in het leven geroepen

Volgend artikel

Consensus Vocalis brengt Chanting Forest

De auteur

François van den Anker

François van den Anker

François van den Anker is muziekjournalist. Hij doet verslag van de wereld van opera en lied met interviews, reportages en podcasts.