Binnenkort

Via Musica wijdt festival aan Parijs

Festival Via Musica, voorheen bekend als Travelling in Baroque, draait dit jaar om Parijs. Op tal van locaties in Flevoland worden van 8 tot en met 11 augustus concerten gegeven, aangevuld met film en poëzie.

Johannette Zomer is één van de vocale solisten op Festival Via Musica. (© Jonas Sacks)

Festival Via Musica vindt voor de twaalfde keer plaats, maar voor de eerste keer onder de naam Via Musica. Het evenement van het Apollo Ensemble trekt jaarlijks een paar duizend bezoekers naar Flevoland.

Het thema dit jaar is ‘Bienvenue à Paris’, omdat Parijs door de eeuwen heen “het culturele centrum van de wereld” was, aldus festivaldirecteur Marion Boshuizen. “Parijs brengt een spannende mengelmoes van devotie, profaniteit, grandeur en gastvrijheid. Het is een stad waar experimenten plaatsvinden, waar kunstenaars elkaars werk bejubelen én afkraken.”

Het Apollo Ensemble opent zelf het festival met een optreden in Goede Rede in Almere-Haven. Het ensemble brengt een Frans barokprogramma, met na de pauze een uitvoering van Leçons de ténèbres van François Couperin door de sopranen Johannette Zomer en Elisabeth Hetherington.

Op zaterdag 10 augustus kan het publiek per fiets, auto of festivalbus een ‘Tour de Noordoostpolder’ maken, een rit langs podia in Emmeloord, Nagele en Tollebeek. Diverse musici verzorgen optredens, onder wie sopraan Maria del Mar Humanes.

Op zondag 11 augustus speelt de jonge Indonesische pianist Felix Justin de muziek die Gabriel Fauré bij Maeterlincks toneelstuk Pelléas et Mélisande componeerde. Schrijver Jan Willem Anker heeft de toneeltekst omgeschreven tot een verhaal dat sopraan Charlotte Houberg tussen de delen door zal voordragen.

De programmering bevat verder optredens van onder meer pianist Hannes Minnaar, het Dudok Kwartet en het Duo Oltheten-Gomide, dat live de film The Immigrant van Charlie Chaplin begeleidt. Zie voor een overzicht van alle concerten de website van Festival Via Musica.

Vorig artikel

Bayreuth maakt makers Ring 2020 bekend

Volgend artikel

Muziektheater Transparant in 2019/2020

De auteur

Jordi Kooiman

Jordi Kooiman

Jordi Kooiman is journalist en muziekliefhebber. Hij richtte in januari 2009 Place de l'Opera op en leidt sindsdien het magazine.