AchtergrondBinnenkortBuitenlands nieuwsNieuws

Cité de l’Opera: Yannick, Erwin en Jamie

Het grote operanieuws leest u dagelijks op Place de l’Opera. Naast dat nieuws is er een voortdurende stroom van berichten via Twitter en andere sociale media. Vaak relevant, soms alleen amusant, maar meestal de moeite waard om er kennis van te nemen. Cité de l’Opera houdt het allemaal voor u bij. Deze week aflevering 203.

Fluisterhulp
De lappen tekst die Wagner schreef bij de muziek die hij componeerde, vragen een ijzeren geheugen van de zangers. Voor als dat even niet voldoende werkt, is er de souffleur.

Zauberflöte livestream
De productie van Die Zauberflöte door het Glyndebourne Festival is op zondag 4 augustus live te zien en blijft daarna nog een week beschikbaar.

De vermoedelijk meest opgevoerde opera van Mozart komt binnenkort uit op cd in de serie opnamen onder leiding van Yannick Nézet-Séguin. “Het sublieme en het alledaagse komen samen in deze opera”, aldus de dirigent.

Alles over Schumann
Gramophone zette alles – nou ja, bijna alles – op een rij over componist Robert Schumann.

Gezonde drug
Het lachgas van de oudere generatie: opera. Jonas Kaufmann zegt in dit interview: “Maybe for some it’s like a drug, but it’s an utmost healthy one!”

Collega’s
Plácido Domingo kan veel aan, niet alleen vocaal. Hij redt zich ook als hij plotseling oog in oog staat met een minstens zo beroemde collega: Plácido Flamingo.

Grote stemmen
Op zangconcoursen duikt zo af en toe een echte Wagnerstem op. In Londen draaien ze het om: een wedstrijd uitsluitend voor zangers met Wagnerpotentie.

De tekst van de opera
Jenkins schrijft libretti voor opera in een, zoals ze zelf zegt, “gearrangeerd huwelijk” met de componist.

Bellen met Erwin
Begin augustus zingt Erwin Schrott tweemaal de rol van Don Giovanni in het antieke theater van Orange. Hij vertelt erover in deze podcast, waarbij meteen duidelijk is: Schrott praat ook als een heuse operazanger.

Healthy and happy Jamie
In een hele serie tweets vertelt mezzosopraan Jamie Barton over een belangrijke keuze die ze in haar leven gemaakt heeft: stoppen met het volgen van diëten. Ze heeft een stem, zegt ze, die over Wagnerorkesten heen komt en elegante barok kan laten horen. “That instrument is housed in a short neck, and surrounded by a double chin.”

Vorig artikel

Gonzalez en Anduaga winnen Operalia 2019

Volgend artikel

Santa Fe Opera doopt nieuwe sprookjesopera

De auteur

François van den Anker

François van den Anker

François van den Anker is muziekjournalist. Hij doet verslag van de wereld van opera en lied met interviews, reportages en podcasts.