Buitenlands nieuwsNieuws

Gonzalez en Anduaga winnen Operalia 2019

Sopraan Adriana Gonzalez uit Guatemala en tenor Xabier Anduaga uit Spanje hebben vrijdag de 27ste editie van Plácido Domingo’s zangcompetitie Operalia gewonnen. Ze ontvingen hun prijs na een finaleconcert in het National Theatre in Praag.

Adriana Gonzalez. (© Marine Cessat Begler)

Operalia vond voor het eerst in Tsjechië plaats. Twaalf zangers uit negen landen presenteerden zich vrijdag in de finale, begeleid door het orkest van het National Theatre en Plácido Domingo, die als baas en initiatiefnemer van de competitie zelf het orkest dirigeerde.

De hoofdprijs van Operalia (30.000 dollar) gaat altijd naar een mannelijke en een vrouwelijke zanger. Sopraan Adriana Gonzalez was lid van de operastudio’s van de Opéra national de Paris en het Opernhaus Zürich en won de afgelopen jaren verschillende prijzen. Komend seizoen zingt ze rollen in Madrid, Nancy en Zürich. Gonzalez won behalve de hoofdprijs ook de Pepita Embil Zarzuela Prize (10.000 dollar).

Tenor Xabier Anduaga zong de afgelopen tijd vooral belcantolrollen bij operahuizen in onder meer Parma, Turijn en Valencia. Komend seizoen is de Spaanse zanger onder meer te zien in Rouen, Bergamo, Hamburg, Parijs en Dallas. Anduaga won naast de hoofdprijs de Plácido Domingo Ferrer Zarzuela Prize (10.000 dollar).

De tweede prijs (20.000 dollar) ging naar de Russische mezzo Maria Kataeva en de Zuid-Koreaanse bariton Gihoon Kim. Datzelfde duo won ook de publieksprijs (een Rolex-horloge).

De Zweedse sopraan Christina Nilsson en de Amerikaans-Duitse countertenor Aryeh Nussbaum Cohen wonnen de derde prijs (10.000 dollar). Nilsson kreeg eveneens de Birgit Nilsson Prize (15.000 dollar).

Het finaleconcert van Operalia is nog terug te kijken via Medici.tv.

Vorig artikel

Opera in de media: week 31 van 2019

Volgend artikel

Cité de l’Opera: Yannick, Erwin en Jamie

De auteur

Jordi Kooiman

Jordi Kooiman

Jordi Kooiman is journalist en muziekliefhebber. Hij richtte in januari 2009 Place de l'Opera op en leidt sindsdien het magazine.