BinnenkortNieuws

Nu online: de opera-agenda 2019/2020

Hij is er weer: de opera-agenda van Place de l’Opera. De agenda biedt het meest volledige overzicht van de opera-uitvoeringen en liedrecitals die komend seizoen in Nederland en bij operahuizen net over de grens te zien zijn.

Campagnebeeld van Bruid Te Koop!, de Nederlandstalige Smetana-opera die de Nederlandse Reisopera komend seizoen brengt. (© Astrid Verhoef)

De opera-agenda van Place de l’Opera is dé plek om je eigen operaseizoen uit te stippelen. Vrijwel het hele Nederlandse opera-aanbod is er op praktische wijze te raadplegen, aangevuld met de programmeringen van Opera Vlaanderen, de Munt in Brussel, de Opéra Royal de Wallonie in Luik en (de première van) het Aalto-Musiktheater in Essen. Behalve opera’s staan ook een groot aantal liedrecitals in de agenda vermeld.

De agenda is in augustus al goed gevuld met festivals en zomerproducties als het Grachtenfestival, Opera Nijetrijne, Opera Spanga, de BankGiro Loterij Zomerconcerten in het Concertgebouw en het Festival Oude Muziek in Utrecht.

De operahuizen lanceren hun seizoenen in september met premières als Pagliacci en Cavalleria rusticana (De Nationale Opera), Il barbiere di Siviglia (Nederlandse Reisopera), Hercules (NTR ZaterdagMatinee), Don Carlos (Opera Vlaanderen), Madama Butterfly (Opéra Royal de Wallonie) en Macbeth Underworld (De Munt).

Vanaf oktober is de agenda tjokvol, met vaak drie en soms wel acht concerten en voorstellingen per dag om uit te kiezen. Zo maakt sopraan Francis van Broekhuizen een omvangrijke tournee door het land met de nieuwe voorstelling Bij twijfel hard zingen met pianist Gregor Bak.

Campagnebeeld van Opera Melancholica, de grote nieuwe productie die OPERA2DAY in seizoen 2019/2020 presenteert. (© Henk Bleeker)

December is de maand van La Cenerentola. Rossini’s komedie is te zien bij zowel De Nationale Opera (DNO) als de Opéra Royal de Wallonie. Ook de januari-productie van DNO, Nabucco, is simultaan bij een ander gezelschap te zien, het Charkov City Opera & Ballet, dat langs de schouwburgen in het land trekt. Eind januari begint OPERA2DAY aan een lange tournee met de nieuwe productie Opera Melancholica.

In februari presenteert de Munt een volledige Mozart/Da Ponte-cyclus. Alle drie de titels – Così fan tutte, Don Giovanni en Le nozze di Figaro – zijn van eind februari tot eind maart bij het Brusselse huis te zien.

Maart is ook de maand van het Opera Forward Festival van DNO, dat dit seizoen onder meer producties van Ritratto van Willem Jeths, Das Jagdgewehr van Thomas Larcher en Aufstieg und Fall der Stadt Mahagonny van Kurt Weill programmeert.

Begin april regent het weer uitvoeringen van de Matthäus-Passion, waarvan we er enkele van grote orkesten in de agenda hebben opgenomen. De Nederlandse Reisopera gaat ondertussen op tournee met de spannende nieuwe Nederlandse bewerking van Smetana’s Verkaufte Braut, onder de titel Bruid te koop!

Een volle mei en juni, met onder meer Operadagen Rotterdam, A Midsummer Night’s Dream bij Opera Zuid en Rusalka bij DNO, beëindigen het seizoen.

De agenda is te bekijken via www.operamagazine.nl/kalender. Mist u concerten of voorstellingen? Laat het de redactie weten via redactie@operamagazine.nl.

Vorig artikel

Opera in de media: week 32 van 2019

Volgend artikel

Allerlaatste Zeffirelli ontroert in Verona

De auteur

Jordi Kooiman

Jordi Kooiman

Jordi Kooiman is journalist en muziekliefhebber. Hij richtte in januari 2009 Place de l'Opera op en leidt sindsdien het magazine.