Binnenkort

Opera in de media: week 32 van 2019

Iedere week maakt Place de l’Opera een keuze uit het aanbod van opera en aanverwante muziek op radio, tv en internet. In week 32 van 2019 (3 – 9 augustus) aandacht voor Mahler 2 tijdens de BBC Proms in Londen, Karita Mattila met een liedrecital in Verbier en de opening van de Bayreuther Festspiele met Tannhäuser.

Video

De Salle des Combins in Verbier.

Mahler in Verbier
Het Verbier Festival heeft de tweede symfonie van Mahler op het programma staan. Golda Schultz en Ekaterina Gubanova zijn de vocale solisten, het Verbier Festival Orchestra wordt gedirigeerd door Fabio Luisi.
Medici.tv: zaterdag 3 augustus om 19.00 u.

Cav in het zuiden
In Matera, Italië, wordt in de openlucht Cavalleria rusticana van Mascagni opgevoerd. Op Arte is de voorstelling live te zien. Regisseur is Giorgio Barberio Corsetti, Juraj Valčuha staat voor het Orchestra del Teatro di San Carlo. Roberto Aronica zingt de rol van Turiddu, Veronica Simeoni is Santuzza.
Arte: zaterdag 3 augustus om 20.55 u.

Mozart in Glyndebourne
Het Glyndebourne Festival brengt dit jaar een nieuwe enscenering van Die Zauberflöte van Mozart door het duo Barbe & Doucet, met Ryan Wigglesworth voor het Orchestra of the Age of Enlightenment. Sopraan Caroline Wettergreen is de Koningin van de Nacht, Brindley Sherratt zingt Sarastro en Björn Bürger is Papageno. De voorstelling is ook live te zien via de website van het festival en op telegraph.co.uk. Daar blijft de opname nog een week beschikbaar.
Medici.tv: zondag 4 augustus om 18.30 u.

Complete Tannhäuser online
Bij de Bayreuther Festspiele is men nogal terughoudend met het beschikbaar stellen van opnamen van de voorstellingen. Maar de openingsavond, zoals uitgezonden door 3Sat, is online beschikbaar, compleet met fragmenten van de rode loper, waarover onder anderen Angela Merkel het Festspielhaus betrad. In Tannhäuser, dat uitgebreid op Place de l’Opera gerecenseerd werd, zingen Stephen Gould en Lise Davidsen de hoofdrollen. De opname is nog een paar maanden terug te kijken.
3Sat: on demand.

Sarah Connolly (© Peter Warren).

Connolly zingt Berlioz
Terwijl in Londen de BBC Proms alle aandacht vraagt, zijn twee bekende Britse sterren op tournee buiten hun land. Dame Sarah Connolly zingt en Sir Antonio Pappano dirigeert in een concert dat het National Youth Orchestra of the United States of America geeft in het Konzerthaus in Berlijn. Connolly brengt Berlioz’ Les nuits d’éte.
Medici.tv: dinsdag 6 augustus om 20.00 u.

Dramma per musica
Agrippina werd gecomponeerd door Georg Friedrich Händel op een libretto van vermoedelijk Vincenzo Grimani. Het stuk werd recent opgevoerd door de Bayerische Staatsoper onder muzikale leiding van Ivor Bolton en in een regie van Barrie Kosky. De video, met onder meer Alice Coote en Iestyn Davies, is nog een dag of tien terug te kijken op de website van de Staatsoper.
Staatsoper.tv: on demand.

Nieuw op YouTube

Korte Turn
De allerlaatste productie van Bury Court Opera, een gezelschap uit Hampshire dat producties maakte met jonge, professionele zangers, was The Turn of the Screw van Benjamin Britten. Op YouTube staat een samenvatting van de voorstelling, die werd geregisseerd door Ella Marchment, met Paul Wingfiend als muzikaal leider.

Audio

Barok in Beaune
Het Festival International d’Opéra Baroque & Romantique in Beaune presenteerde afgelopen week een optreden van La Chapelle Harmonique onder leiding van Vincent Tournet. Met solisten als de sopranen Emmanuelle de Negri en Ana Quintans werd Jean-Philippe Rameaus Les Indes Galantes opgevoerd.
NPO Radio 4: zaterdag 3 augustus om 20.00 u.

Bartók in Amsterdam
In het Amsterdamse Concertgebouw klonk tijdens een Radio 4-Zondagmiddagconcert de eenakter Hertog Blauwbaards burcht van Béla Bartók. De uitzending wordt herhaald in de zomerserie van het programma. Het Koninklijk Concertgebouworkest werd geleid door Daniel Harding, mezzosopraan Elena Zhidkova en bas Gábor Bretz waren de solisten.
NPO Radio 4: zondag 4 augustus om 14.00 u.

Karita Mattila. (© Marica Rosengard)

Recital Mattila
Sopraan Karita Mattila treedt dit jaar op tijdens het Verbier Festival in Zwitserland. Samen met violist Leonidas Kavakos en pianist Evgeny Kissin stond ze op 29 juli op de bühne van de Salle des Combins. De twee musici speelden Beethovens negende vioolsonate, daarna zong Mattila liederen van Henri Duparc, Johannes Brahms en Richard Strauss.
NPO Radio 4: maandag 5 augustus om 20.00 u.

BMW in de Royal Albert Hall
Brahms, Mozart en Wagner: allemaal in één concertprogramma. Dat brengt de BBC-radio met een uitzending vanaf de Proms in de Royal Albert Hall. Dirigent Nathalie Stutzmann leidt het BBC National Orchestra en het Chorus of Wales met solisten als Fatma Said, Kathryn Rudge en Sunnyboy Dladla. Een ouverture van Brahms, de ‘Prelude’ en ‘Liebestod’ uit Tristan und Isolde van Wagner en het requiem van Mozart worden uitgevoerd.
BBC Radio 3: woensdag 7 augustus om 20.00 u.

Ravel in Londen
Van een paar maanden geleden dateert de opname die de BBC-radio maakte in de Barbican Hall in Londen. Het London Symphony Orchestra onder leiding van Francois-Xavier Roth trad er op, met solisten als Isabelle Druet (mezzosopraan) en Jean-Paul Fouchecourt (tenor). Op het programma stond de opera L’heure espagnole van Maurice Ravel.
NPO Radio 4: vrijdag 9 augustus om 20.00 u.

Weektip

Judith zingt Salieri
Vanavond (vrijdag 2 augustus) zingt sopraan Judith van Wanroij op het Delft Chamber Music Festival. Ze wordt veel gevraagd in Frankrijk door dirigenten als Christophe Rousset. Met hem en zijn Les Talens Lyriques voerde ze de opera – of beter: tragédie lyrique – Les Danaïdes uit van Antonio Salieri in de opera van Versailles. De opname dateert uit 2013.

Vorig artikel

LOD muziektheater brengt opera over pesten

Volgend artikel

Nu online: de opera-agenda 2019/2020

De auteur

François van den Anker

François van den Anker

François van den Anker is muziekjournalist. Hij doet verslag van de wereld van opera en lied met interviews, reportages en podcasts.