Binnenkort

Bios Voorschoten brengt live Parijse opera’s

Filmtheater Voorschoten vertoont komend seizoen live vijf producties van de Opéra national de Paris. Ook de seizoensopening van de Scala in Milaan is live in de bioscoop te zien.

Benjamin Bernheim is tweemaal in een hoofdrol te zien in het Filmtheater Voorschoten. (© Julien Benhamou)

De meeste Nederlandse bioscopen die iets met opera doen, kiezen voor de Metropolitan Opera of het Royal Opera House. Het Filmtheater Voorschoten programmeert, naar eigen zeggen als enige Nederlandse cinema, productie van de Opéra national de Paris, zowel vanuit het Palais Garnier als vanuit de Opéra Bastille. De uitzendingen worden Engels ondertiteld.

Het nieuwe operaseizoen in Voorschoten begint op 24 september met La traviata van Verdi in een regie van Simon Stone en onder muzikale leiding van Michele Mariotti. De Zuid-Afrikaanse sopraan Pretty Yende zingt Violetta, naast Benjamin Bernheim als Alfredo en Jean-François Lapointe als Giorgio.

Op 10 oktober is de balletopera Les Indes galantes van Rameau te zien, geregisseerd door Clément Cogitore en gedirigeerd door Leonardo García Alarcón. In de cast onder anderen Sabine Devieilhe en Julie Fuchs.

Op 7 december volgt de seizoensopening van het Teatro alla Scala. Het Milanese huis programmeert Tosca van Puccini, in een regie van Davide Livermore en onder leiding van Riccardo Chailly. De titelrol wordt vertolkt door de Russische ster Anna Netrebko.

Kort erna, op 17 december, is Prince Igor van Borodin te zien, een productie van Barrie Kosky met Philippe Jordan op de bok. In de cast bekende zangers als Anita Rachvelishvili en Evgeny Nikitin.

Er is één ballet in de serie opgenomen: Giselle. Het ballet van Jean Coralli en Jules Perrot op muziek van Adolphe Adam is op 6 februari 2020 live vanuit het Palais Garnier te zien, met dirigent Koen Kessels voor het Orchestre Pasdeloup.

De operaserie sluit op 17 maart af met Manon van Jules Massenet. Ook daarin zingen Pretty Yende en Benjamin Bernheim hoofdrollen. Dan Ettinger dirigeert en de regie komt van Vincent Huguet.

Op 12 juni volgt nog een live-vertoning van een concert van de Berliner Philharmoniker onder Gustavo Dudamel. Het orkest speelt de tweede symfonie van Mahler, met Anett Fritsch en Alisa Kolosova in de solopartijen. De Nederlandse maestro Gijs Leenaars studeert het Rundfunkchor Berlin in.

Zie voor meer informatie over de operaserie de website van het Filmtheater Voorschoten.

Vorig artikel

Zomerserie: waar is Thomas de Bruijn?

Volgend artikel

Win vrijkaarten voor Farinelli, Farinelli!

De auteur

Jordi Kooiman

Jordi Kooiman

Jordi Kooiman is journalist en muziekliefhebber. Hij richtte in januari 2009 Place de l'Opera op en leidt sindsdien het magazine.