Binnenkort

Oude Muziek: Pergolesi in een driewieler

Het Festival Oude Muziek brengt vanaf 24 augustus vijfmaal Il Ciarlatano, een opera-intermezzo van Pergolesi. Regisseur Adrian Schvarzstein plaatst de opera in een Piaggio Ape, een Italiaanse scooter op drie wielen. De voorstelling is te zien in de Paardenkathedraal in Utrecht.

Il Ciarlatano ging in 1734 in première in Napels, de stad die dit jaar tijdens het Festival Oude Muziek centraal staat. Met het “vrolijke opera-intermezzo”, zoals het festival het omschrijft, startte Pergolesi een nieuwe trend: hij koos voor gewone mensen als hoofdpersonen.

De korte opera draait om het boerinnetje Lisetta, die een sluwe dief gevangen weet te nemen, maar vervolgens verliefd op hem wordt. Het Festival Oude Muziek noemt het een “pittige mix van hoge cultuur en brutale kolder”.

Adrian Schvarzstein is een commedia dell’arte-specialist. Hij gebruikt voor Pergolesi’s opera een Piaggio Ape, die speciaal voor het festival wordt omgebouwd tot uitklapbaar theater. De opera wordt op die wijze vijf keer gebracht in de Paardenkathedraal (24 augustus t/m 1 september) en zal vijf keer onaangekondigd als popup-voorstelling op verschillende plekken in Utrecht uitgevoerd worden.

De muzikale uitvoering wordt verzorgd door Die Neue Hofkapelle Graz onder Lucia Froihofer en Michael Hell. In de cast twee zangers (sopraan Julla von Landsberg en bariton Dietrich Henschel), twee acteurs en een acrobaat.

Zie voor meer informatie de website van het Festival Oude Muziek.

Vorig artikel

Cité de l’Opera: Christine, GOK en Tamara

Volgend artikel

De opera-agenda: mei en juni

De auteur

Jordi Kooiman

Jordi Kooiman

Jordi Kooiman is journalist en muziekliefhebber. Hij richtte in januari 2009 Place de l'Opera op en leidt sindsdien het magazine.