AchtergrondBinnenkortFeatured

De opera-agenda: mei en juni

Seizoen 2019/2020 komt dichterbij. Alle details zijn te vinden in de opera-agenda van Place de l’Opera. In deze serie geven we per twee maanden tips voor producties die, in elk geval op papier, veel doen beloven. In de slotaflevering mei en juni.

Kristina Bitienc zingt Titania in A Midsummer Night’s Dream bij Opera Zuid. (© Lenart Zore)

Britten bij Zuid
Opera Zuid beëindigt zijn seizoen met een verrassende titel: A Midsummer Night’s Dream, een magische opera van Benjamin Britten, gebaseerd op het beroemde toneelstuk van Shakespeare. “Als een seismograaf van vlees en bloed registreerde Britten feilloos de psychologie van zijn figuren in geraffineerde zanglijnen”, beschrijft Opera Zuid. Karel Deseure mag de muziek in goede banen leiden, met in de cast onder anderen Kristina Bitenc, Jeroen de Vaal, Leonie van Rheden, Iris van Wijnen, Huub Claessens, Marc Pantus, Marcel van Dieren en Mitch Raemaekers. De regie komt van Ola Mafaalani. De jarenlange artistiek leider van het Noord Nederlands Toneel maakt met deze productie haar operadebuut.
Opera Zuid op tournee: 17 mei t/m 16 juni 2020.

ODR 2020
Opera Zuid doet met A Midsummer Night’s Dream ook de Operadagen Rotterdam aan (23 mei). Naast die voorstelling heeft het jaarlijkse Rotterdamse festival nog twee grote producties bekendgemaakt: prisoner of the state (30 mei), een nieuw muziektheaterproject van David Lang, en Usher (27 mei), een door Annelies Van Parys voltooide horroropera van Debussy, die eerder die maand te zien is bij Opera Vlaanderen. De hele programmering van de Operadagen wordt later gepresenteerd.
Operadagen Rotterdam: 21 t/m 30 mei 2020.

Anne Sofie von Otter zingt de solorol in La passion de Simone van Kaija Saariaho. (© Ewa-Marie Rundquist)

Nieuwe Saariaho
De NTR ZaterdagMatinee brengt de Nederlandse première van La passion de Simone. Het werk van de bekende Finse componiste Kaija Saariaho is “een muziektheatrale kruising tussen oratorium en passiespel, die in vijftien subliem georkestreerde staties op Simone Weils leven en werk mediteert”. Simone Weil was een Franse filosofe en mystica. De Zweedse mezzosopraan Anne Sofie von Otter zingt de solorol, begeleid door het New European Ensemble en het Nederlands Kamerkoor onder leiding van Christian Karlsen.
NTR ZaterdagMatinee in het Concertgebouw: 30 mei 2020.

“Smashing opera”
De Matinee heeft tegen het einde van het seizoen nog meer spannends in petto: de Nederlandse première van Hamlet van de Australische componist Brett Dean, door de concertserie van de omroep gepresenteerd als een “smashing opera”. Het werk ging met succes in wereldpremière op het Glyndebourne Festival en wordt in het Concertgebouw concertante uitgevoerd. Tenor Allan Clayton zingt Hamlet, met naast hem onder anderen Kathryn Lewek als Ophelia, Jacques Imbrailo als Horatio en de Nederlandse bariton Henk Neven in de rol van Marcellus. Markus Stenz dirigeert het Radio Filharmonisch Orkest en het Groot Omroepkoor.
NTR ZaterdagMatinee in het Concertgebouw: 6 juni 2020.

DNO + KCO
De Nationale Opera (DNO) draagt in juni bij aan het Holland Festival met een nieuwe productie van Rusalka, begeleid door het Koninklijk Concertgebouworkest onder specialist Jakub Hrůša. De opera over de waternimf Rusalka, die verlangt naar een leven op het land, is volgens DNO Dvořáks ultieme meesterwerk. “De opera bevat uiterst poëtische en sensuele muziek.” Philipp Stölzl maakt de nieuwe enscenering. De titelrol wordt gezongen door Eleonora Buratto, welbekend bij DNO, met verder in de cast onder anderen Brian Jagde (Prins), Dmitry Ivashchenko (de watergeest Vodník) en Anna Larsson (de heks Ježibaba). Nederlandse inbreng is er van Tim Kuypers, Karin Strobos, Mark Omvlee, Lilian Farahani en Rosanne van Sandwijk.
De Nationale Opera: 6 t/m 28 juni 2020.

Bekijk het volledige opera-aanbod in de opera-agenda van Place de l’Opera.


Reageren? Bezoek ons op Facebook of stuur de redactie een e-mail via redactie@operamagazine.nl.


 

Vorig artikel

Oude Muziek: Pergolesi in een driewieler

Volgend artikel

Oliemans en Van den Brink in Kleine Zaal

De auteur

Jordi Kooiman

Jordi Kooiman

Jordi Kooiman is journalist en muziekliefhebber. Hij richtte in januari 2009 Place de l'Opera op en leidt sindsdien het magazine.