BinnenkortNieuws

Herdenkingsopera St. Louis Blues in première

In het kader van ‘Gelderland Herdenkt – 75 jaar Vrijheid’ brengt orkest de ereprijs op 10 september in Musis Arnhem een nieuwe opera in première: St. Louis Blues. Het werk gaat over het lot van bootvluchtelingen in 1939 en nu.

De St. Louis was een passagiersschip waarmee bijna honderd Joden in 1939 naar Amerika probeerden te vluchten. Overal waar ze aanklopten – Cuba, de VS, Canada, Zuid-Amerika – troffen ze echter gesloten grenzen aan. Uiteindelijk keerden ze terug naar Europa, waar de meesten omkwamen in de Tweede Wereldoorlog.

“Ook vandaag de dag is het lot van bootvluchtelingen ongewis”, stelt orkest de ereprijs. “De opera maakt de overeenkomsten tussen het gruwelijke lot van de passagiers van de St. Louis in 1939 en bootvluchtelingen anno nu pijnlijk zichtbaar en zet daarmee aan tot her-over-denking.”

St. Louis Blues is gecomponeerd door Chiel Meijering op een tekst van Paul Binnerts. De regie is in handen van Jeroen Kriek. Het orkest staat onder leiding van Wim Boerman. In de cast onder anderen zangers als Wiebe Pier Cnossen en Jorien Zeevaart.

De herdenkingsopera wordt van 10 tot en met 15 september acht keer opgevoerd in Musis Arnhem. Zie voor meer informatie de website van orkest de ereprijs.

Hieronder een clip over de productie:

Vorig artikel

Kamerorkest speelt opera in Havenkom Concert

Volgend artikel

Superbe productie van Pagliacci/Cavalleria

De auteur

Jordi Kooiman

Jordi Kooiman

Jordi Kooiman is journalist en muziekliefhebber. Hij richtte in januari 2009 Place de l'Opera op en leidt sindsdien het magazine.