BinnenkortNieuws

Matinee opent met Francesca da Rimini (2x)

De NTR ZaterdagMatinee opent op 14 september in het Amsterdamse Concertgebouw zijn seizoen 2019/2020 met een uitvoering van twee Francesca da Rimini’s: de eenakter die Rachmaninov onder die titel componeerde en het gelijknamige symfonische gedicht van Tsjaikovski.

Dirigent Stanislav Kochanovsky was tweemaal eerder te gast in de NTR ZaterdagMatinee. (© Simon van Boxtel)

Het belooft een door en door Russische middag te worden. Voor de pauze klinkt de symfonische fantasie Francesca da Rimini van Tsjaikovski, stammend uit 1876. De Matinee noemt het “één van zijn orkestrale meesterwerken” en een “waardige opvolger” van het bekendere symfonische werk Romeo en Julia.

In Rachmaninovs eenakter uit 1906 krijgt het verhaal van Francesca da Rimini tekst en zang. Het tragische drama is gebaseerd op de Divina commedia van Dante. Het gaat over de misvormde Lanciotto Malatesta, die door een truc met de mooie Francesca wil trouwen. Die houdt op haar beurt echter van Lanciotto’s broer Paolo. “Rachmaninov schildert het verhaal in aartsdonkere orkesttinten, vol dreigende en sombere bastonen”, beschrijft de Matinee.

Bariton Vladislav Sulimsky zingt de rol van Lanciotto. Tenor Oleg Dolgov is zijn broer Paolo en sopraan Maria Bayankina vertolkt de titelrol. Bayankina valt in voor Venera Gimadieva, die op het laatste moment moest afzeggen. Dante speelt ook een rol, gezongen door tenor Dmitry Golovnin. Verder is bas Mikhail Kolelishvili de Geest van Vergilius.

Stanislav Kochanovsky, volgens de Matinee een “jonge sterdirigent”, leidt het Radio Filharmonisch Orkest en Groot Omroepkoor door beide werken.

De Matinee begint om 14.15 uur en wordt live uitgezonden op NPO Radio 4. Zie voor meer informatie de website van Radio 4.

Vorig artikel

Nationale Opera & Ballet houdt open huis

Volgend artikel

OperaVision streamt OPERA2DAY's Hamlet

De auteur

Jordi Kooiman

Jordi Kooiman

Jordi Kooiman is journalist en muziekliefhebber. Hij richtte in januari 2009 Place de l'Opera op en leidt sindsdien het magazine.