BinnenkortBuitenlands nieuwsNieuws

Opera Vlaanderen brengt nieuwe Don Carlos

“Als pleidooi voor humanisme en idealisme is het een gedroomde seizoensopener.” Opera Vlaanderen start zijn seizoen op 19 september in Antwerpen met een nieuwe productie van Don Carlos van Verdi.

Seizoensbeeld van Don Carlos. (© Opera Vlaanderen / Łukasz Wierzbowski)

Giuseppe Verdi componeerde met Don Carlos één van zijn grootste opera’s, gebaseerd op het beroemde drama van Friedrich Schiller uit 1787. Het verhaal draait om de onmogelijke liefde tussen de Spaanse koningszoon Carlos en zijn jonge stiefmoeder Elisabeth, die om de lieve vrede met Carlos’ vader Filips II is getrouwd. Het conflict tussen Spanje en het opstandige Vlaanderen speelt als maatschappelijke context een belangrijke rol.

Verdi maakte vele versies van zijn opera, in het Frans en in het Italiaans. Opera Vlaanderen speelt “de definitieve gestalte die Verdi gaf aan zijn Franstalige grand opéra”. Met de uitvoering luidt de Argentijnse dirigent Alejo Pérez zijn eerst seizoen als muziekdirecteur in. Hij leidt het Symfonisch Orkest en Koor van Opera Vlaanderen. Het is tevens het eerste seizoen van Jan Vandenhouwe als artistiek directeur.

De regie van Don Carlos is in handen van Johan Simons. Samen met beeldend kunstenaar Hans Op de Beeck en kostuumontwerpster Greta Goiris creëert hij “een scenische wereld die radicaal vanuit het perspectief van Don Carlos is gedacht: theatraal, onvatbaar en fundamenteel oneerlijk”. Op de Beeck laat zich in zijn beeldtaal inspireren door kunstenaars uit de zestiende-eeuwse Nederlanden, zoals Pieter Bruegel en Hiëronymus Bosch.

Don Carlos telt een flink aantal veeleisende rollen. Leonardo Capalbo vertolkt de titelrol. Mary Elizabeth Williams is Élisabeth de Valois en Andreas Bauer Kanabas zingt koning Philippe II. Carlos’ loyale vriend Rodrigo wordt neergezet door Kartal Karagedik en Raehann Bryce-Davis neemt de verleidelijke/verleidende prinses Eboli voor haar rekening. Roberto Scandiuzzi is de enge grootinquisiteur.

De productie gaat op 19 september in première in de Opera Antwerpen en is daar tot en met 9 oktober zeven keer te zien. Van 16 tot en met 30 oktober zijn er zes voorstellingen in Gent.

Zie voor meer informatie de website van Opera Vlaanderen.

Hieronder vertelt Johan Simons over het verhaal van Don Carlos:

Vorig artikel

Juliane Banse zingt én danst Winterreise

Volgend artikel

Vrijdagconcert opent seizoen Frans-vocaal

De auteur

Jordi Kooiman

Jordi Kooiman

Jordi Kooiman is journalist en muziekliefhebber. Hij richtte in januari 2009 Place de l'Opera op en leidt sindsdien het magazine.