BinnenkortNieuws

Vrijdagconcert opent seizoen Frans-vocaal

Het AVROTROS Vrijdagconcert opent zijn nieuwe seizoen op 20 september in TivoliVredenburg met drie Franse composities, waaronder Shéhérazade van Ravel en Évocations van Roussel. Onder anderen Sasha Cooke en Cécile van de Sant soleren.

Sasha Cooke zingt Ravels Shéhérazade. (© Stephanie Girard)

Albert Roussel (1869-1937) speelt dit seizoen een belangrijke rol in de programmering van het Vrijdagconcert. Tijdens vier concerten is werk van de Franse componist te horen.

Roussel begon pas laat met componeren; eerst maakte hij carrière in de marine. Zijn grote orkestwerk Évocations, dat tijdens het openingsconcert klinkt, schreef hij aan de hand van indrukken die hij had opgedaan in India, Sri Lanka en Cambodja. “Frans impressionisme en exotisme in optima forma”, beschrijft het Vrijdagconcert.

Het Vrijdagconcert paart Roussels werk aan de Prélude à l’après-midi d’un faune van Debussy, over een dromerige wereld van elfen en faunen, en Shéhérazade, een bekende driedelige liederencyclus van Ravel.

Évocations telt drie vocale solopartijen, die in TivoliVredenburg worden gezongen door de Nederlandse mezzosopraan Cécile van de Sant, tenor Alessandro Fischer en bariton Jean-Luc Ballestra. De solo in Shéhérazade neemt mezzosopraan Sasha Cooke voor haar rekening. James Gaffigan leidt het Radio Filharmonisch Orkest en het Groot Omroepkoor.

Het AVROTROS Vrijdagconcert begint om 20.15 uur en wordt live uitgezonden op NPO Radio 4. Zie voor meer informatie de website van TivoliVredenburg.

Vorig artikel

Opera Vlaanderen brengt nieuwe Don Carlos

Volgend artikel

Channa Malkin maakt persoonlijke debuut-cd

De auteur

Jordi Kooiman

Jordi Kooiman

Jordi Kooiman is journalist en muziekliefhebber. Hij richtte in januari 2009 Place de l'Opera op en leidt sindsdien het magazine.