Buitenlands nieuwsNieuws

Juliane Banse zingt én danst Winterreise

Met een werk dat zo vaak uitgevoerd wordt als Winterreise van Schubert wordt regelmatig geëxperimenteerd. Sopraan Juliane Banse introduceerde deze zomer een versie met dans, die op 15 september in Leverkusen zijn Duitse première beleeft.

Scène uit Winterreise met István Simon, Juliane Banse en Alexander Krichel. (© Paulo Gouveia)

Schuberts Winterreise, één van de beroemdste liederencycli ooit geschreven, is een reis die een zanger doorgaans alleen aflegt, gevoed door de klankwereld van de piano. Juliane Banse wil een nieuw perspectief op het meesterwerk bieden door dans en theater toe te voegen. Danser en zanger verbeelden de thema’s uit de 24 liederen en worden daarbij verbonden door de pianist.

Juliane Banse bracht de nieuwe versie van Schuberts werk in juli in wereldpremière op haar eigen Festival Internacional de Música de Marvão in Portugal, met István Simon in de dansrol en Alexander Krichel als pianist. Volgens choreograaf Andreas Heise maakt de breuk met de klassieke uitvoeringspraktijk in een concertzaal het mogelijk om op een nieuwe manier toegang te krijgen tot Schuberts muziek.

Op 15 september presenteert de sopraan haar project in Duitsland tijdens de seizoensopening van het Erholungshaus Leverkusen. Op 23 september volgt er een uitvoering in het Teatro Principal van Santiago de Compostela.

Hieronder een fragment uit de productie:

Vorig artikel

Gerhaher debuteert in Serie Grote Zangers

Volgend artikel

Opera Vlaanderen brengt nieuwe Don Carlos

De auteur

Jordi Kooiman

Jordi Kooiman

Jordi Kooiman is journalist en muziekliefhebber. Hij richtte in januari 2009 Place de l'Opera op en leidt sindsdien het magazine.