BinnenkortNieuws

Ekaterina Levental brengt Schoppenvrouw

“Het is veel om makkelijker geaccepteerd te worden als mens dan als legende.” Zo luidt het begin van de trailer van Schoppenvrouw, een nieuwe voorstelling van Ekaterina Levental. Anne Frank, Marilyn Monroe, Maria Callas, Ulrike Meinhof en Dora Gorohovskaya zijn de legendes die in de voorstelling voorbijkomen. De première is op 21 september in CC Amstel in Amsterdam.

Ekaterina Levental in Schoppenvrouw. (© Chris Koolmees)

Schoppenvrouw is een spel met identiteiten, een ode aan hoop en vrijheid. De vrijheid om aan ons eigen plakboek te ontsnappen, om te mogen veranderen. En een verhaal over angst, die steeds weer die vrijheid blokkeert”, zegt zangeres, harpiste en theatermaakster Ekaterina Levental. Schoppenvrouw is het derde deel van een trilogie, waarin Levental eerder De Weg en De Grens produceerde.

Bekende namen als Anne Frank en Maria Callas – van haar is het citaat: “Het is veel makkelijker om geaccepteerd te worden als legende dan als mens” – komen voor in het verhaal. Ekaterina Levental vertelt het verhaal van die legendarische vrouwen in een raamvertelling, gebaseerd op haar eigen jeugd. Dora Gorohovskaya is de oma van Levental, met wie ze in haar jeugd in Tasjkent haar slaapkamer deelde. De grootmoeder was een oorlogsheldin die op handen werd gedragen. “In tijden van nood wist zij hoe ze moest helpen, maar thuis was ze een tiran met wie het dagelijks leven een hel kon zijn.”

Levental wil de vijf vrouwen “oproepen, vertegenwoordigen, hun kracht verklanken en hun onmacht invoelbaar maken”. Net als voor de vorige delen werkte Ekaterina Levental samen met regisseur en samensteller Chris Koolmees. De twee vormen samen de LEKS compagnie, die ook de andere voorstellingen van Levental produceerde.

Voor het script van Schoppenvrouw werd geput uit teksten van onder anderen Anne Frank, Marilyn Monroe, Maria Callas en Hannah Arendt. De muziek in de voorstelling komt van onder anderen Bellini, Strauss en Raskatov.

Hieronder de trailer van de productie:

Schoppenvrouw gaat op zaterdag 21 september in première in CC Amstel in Amsterdam. Daar is ook op zondag 22 september een voorstelling. De productie gaat daarna op tournee. Ook de eerste twee delen van de trilogie zijn nog overal in Nederland en België te zien. Zie voor meer informatie de website van LEKS.

Vorig artikel

Berlioz' Faust geen kers op Gergievs taart

Volgend artikel

Cité de l’Opera: Yannick, Dolora en Edgar

De auteur

François van den Anker

François van den Anker

François van den Anker is muziekjournalist. Hij doet verslag van de wereld van opera en lied met interviews, reportages en podcasts.