AchtergrondBinnenkortBuitenlands nieuwsHeadlineNieuws

Cité de l’Opera: Yannick, Dolora en Edgar

Het grote operanieuws leest u dagelijks op Place de l’Opera. Naast dat nieuws is er een voortdurende stroom van berichten via Twitter en andere sociale media. Vaak relevant, soms alleen amusant, maar meestal de moeite waard om er kennis van te nemen. Cité de l’Opera houdt het allemaal voor u bij. Deze week aflevering 210.

Écrans led in Luik
De Opéra Royal de Wallonie heeft de mogelijkheden voor boventiteling van opera’s uitgebreid. De oude installatie uit 1997 is vervangen door viertalige schermen. “Het nieuwe boventitelingssysteem is een geweldig middel dat zal bijdragen de ervaring van onze Belgische en buitenlandse bezoekers te verbeteren”, aldus algemeen en artistiek directeur Stefano Mazzonis di Pralafera.

Yannick gaat nooit meer weg
Aan het begin van zijn twintigste seizoen als chef-dirigent van het Orchestre Métropolitain de Montréal is Yannick Nézet-Séguin benoemd tot chef voor het leven. Beroemde dirigenten als Herbert von Karajan en Zubin Metha gingen hem bij andere orkesten voor met zo’n eervolle titel.

Relevant
In een artikel in het Amerikaans Vanity Fair toont operakenner Fred Plotkin zich optimistisch over de stand van zaken in de opera. Hij benadrukt dat opera zich voortdurend vernieuwt, net als aan het eind van de negentiende eeuw. Het blad concludeert: “So make like it’s 1877. Phone off. Curtain up.”

Jarig
Countertenor Iestyn Davies werd veertig en vierde dat in Wigmore Hall.

Joyce in Londen
Mezzosopraan Joyce DiDonato is in Londen voor een productie van Agrippina bij het Royal Opera House. In een gesprek met The Observer stelt ze: “Sponsoren en mecenassen worden vaak genegeerd door artiesten. Zij krijgen geen fanbrieven, daarom heb ik de mijne met ze gedeeld.”

Je zult wel moeten
Het nuchtere antwoord van Joyce op een ongeduldige fan die zegt niet te kunnen wachten tot de première van Agrippina.

Het leven van Bastiaan
Volgende week klinkt voor het eerst Hercules in het Amsterdamse Concertgebouw. De compositie van Rob Zuidam is gebaseerd op het leven van bariton en voormalig commando Bastiaan Everink. Binnenkort leest u meer over het bijzondere project op Place de l’Opera.

Zeldzame opera
Voor de liefhebbers van minder bekend repertoire: er komt een nieuwe release aan van het label Opera Rara. Puccini’s Le Villi uit 1884 werd vorig jaar opgenomen in Londen.

Zajick stopt
Mezzosopraan Dolora Zajick heeft haar afscheid van het podium aangekondigd.

Opéra in beeld
Voor de schilder Edgar Degas was de Parijse Opéra één van de belangrijkste plekken in de stad. Hij schilderde er overal in het gebouw; de zangers, de dansers en het publiek. De nieuwe tentoonstelling in het Musée d’Orsay geeft een beeld van de Opéra in de negentiende eeuw.

Dresscode
In een ver verleden had een redacteur van Place de l’Opera commentaar op de kledingkeuze van bariton Matthew Rose bij een recital in het Amsterdamse Concertgebouw. Zijn ongelijk wordt hier opnieuw bewezen.

Binnnenkort in Antwerpen en Gent
De Amerikaans-Italiaanse tenor Leonardo Capalbo debuteert binnenkort bij Opera Vlaanderen. Voor de tweede maal in zijn carrière zingt hij de titelrol in Don Carlo van Verdi.

Vorig artikel

Ekaterina Levental brengt Schoppenvrouw

Volgend artikel

Bostridge zingt wereldpremière Taivaanvalot

De auteur

François van den Anker

François van den Anker

François van den Anker is muziekjournalist. Hij doet verslag van de wereld van opera en lied met interviews, reportages en podcasts.