BinnenkortBuitenlands nieuwsNieuws

Angenent soleert in Gurre-Lieder in Essen

De Essener Philharmoniker voert op 24 en 25 oktober Schönbergs grootse Gurre-Lieder uit in de Philharmonie Essen. De Nederlandse sopraan Deirdre Angenent zingt de rol van Waldtaube.

Deirdre Angenent (© Maurice Lammerts van Bueren).

Arnold Schönberg componeerde Gurre-Lieder op een gedicht van de Deense dichter Jens Peter Jacobsen. Het werk vertelt de tragedie van koning Waldemar Atterdag en zijn geliefde Tove, die door de jaloerse koningin Helvig vermoord wordt. Gurre-Lieder ging in 1913 in wereldpremière en werd met veel lof ontvangen.

De Essener Philharmoniker omschrijft de compositie als “ein Oratorium mit opulentem Klangapparat”. Naast een groot orkest, vijf solisten en een spreker zijn voor de uitvoering een groot aantal koorzangers nodig. In Essen worden maar liefst vier koren ingeschakeld: het Rhein-Main Kammer- und Opernchor, het WDR Rundfunkchor Köln, het operakoor van het Aalto-Musiktheater en het Philharmonischer Chor Essen. De algehele muzikale leiding is in handen van Tomáš Netopil, chef-dirigent van de Essener Philharmoniker.

Deirdre Angenent zingt de rol van Waldtaube. Het is haar eerste van meerdere engagementen in Essen dit seizoen. In januari en februari 2020 zal ze de rol van Fenena in Nabucco zingen en in mei en juni zingt ze delen uit de rollen Sieglinde en Gutrune in Der Ring an einem Abend.

De hoofdrol van Waldemar wordt gezongen door Torsten Kerl. Julia Borchert is Tove en Heiko Trinsinger vertolkt Bauer. Albrecht Kludszuweit zingt Klaus Narr en Marie-Helen Joël neemt de spreekrol voor haar rekening.

Zie voor meer informatie over de uitvoeringen de website van de Philharmonie Essen.

Vorig artikel

Babintseva zingt sterke Carmen bij Tatarstan

Volgend artikel

Opera in de media: week 43 van 2019

De auteur

Jordi Kooiman

Jordi Kooiman

Jordi Kooiman is journalist en muziekliefhebber. Hij richtte in januari 2009 Place de l'Opera op en leidt sindsdien het magazine.