Binnenkort

Opera in de media: week 45 van 2019

Iedere week maakt Place de l’Opera een keuze uit het aanbod van opera en aanverwante muziek op radio, tv en internet. In week 45 van 2019 (2 – 8 november) aandacht voor de NTR ZaterdagMatinee met Wagners Walküre, voor het nieuwe Bosch Requiem van Tsoupaki en voor het recital van Raoul Steffani in Amsterdam.

Video

Elīna Garanča (© Paul Schirnhofer / DG)

Verdi in Berlijn
In een recente opname van het requiem van Verdi zingen sopraan Vittoria Yeo, mezzosopraan Elīna Garanča, tenor Francesco Meli en bas Ildar Abdrazakov de solopartijen. Dirigent Riccardo Muti staat voor de Berliner Philharmoniker en het koor van de Bayerischen Rundfunks.
Arte: zondag 3 november om 16.50 u.

Daan Manneke 80
In Podium Witteman is er aandacht voor de tachtigste verjaardag van componist Daan Manneke. Pianist Ralph van Raat voert werk van hem uit en het Amsterdamse koor Amsemble zingt onder leiding van Benjamin Bakker een psalm.
NPO 2: zondag 3 november om 18.05 u.

Turandot in Barcelona
Op 15 oktober speelde het symfonieorkest van het Gran Teatre del Liceu in Barcelona de opera Turandot van Puccini. Videokunstenaar Franc Aleu debuteerde als operaregisseur. In de vocale rollen zongen Iréne Theorin (Turandot), Ermonela Jaho (Liù) en Jorge de León (Calaf).
Arte Concert: on demand.

Nieuw op YouTube

Henk scoort op YouTube
Eén van de meest geliefde formats bij contentcreators op YouTube is ‘reageren op’. Het recente optreden van bariton Henk Poort en zangeres Floor Jansen in het programma Beste zangers wordt in verschillende video’s beoordeeld door al dan niet deskundige kenners van de zang.
Jamel_AKA_Jamal is enthousiast, Patrol Gaming zegt ‘amazing’ en Tania Levy zegt: Wow!

Audio

Wagner in de Matinee
Niet minder dan veertien solisten staan zaterdag op het podium van het Amsterdamse Concertgebouw. De NTR ZaterdagMatinee haalde Jaap van Zweden naar Nederland voor Wagners Walküre door het Radio Filharmonisch Orkest. In de hoofdrollen zingen Stuart Skelton als Siegmund en Elena Pankratova als Sieglinde. Ain Anger is Hunding, Thomas Johannes Mayer zingt Wotan en Katherine Broderick is Brünnhilde. Onder anderen Lisette Bolle, Esther Kuiper en Iris van Wijnen zijn Walküren.
NPO Radio 4: zaterdag 2 november om 14.00 u.

Malin Byström. (© Peter Knutson)

Don Giovanni in Londen
Mozarts Don Giovanni staat op het menu in Opera on 3 op de BBC. In de cast onder anderen Roberto Tagliavini als Leporello, Erwin Schrott als Don Giovanni en Malin Byström, Myrto Papatanasiu en Louise Alder in de vrouwenrollen. Hartmut Haenchen dirigeert.
BBC Radio 3: zaterdag 2 november om 19.30 u.

Opera Live kort
In de beperkte ruimte die zaterdag overblijft voor NTR Opera Live wordt een instrumentaal programma geboden met korte impressies van grote opera’s als Aida en Pelléas et Mélisande. Onder anderen dirigenten als Claudio Abbado, Ferenc Fricsay en Ernest Ansermet dirigeren de werken.
NPO Radio 4: zaterdag 2 november om 21.30 u.

Requiem in Den Bosch
In het nieuwe Bosch Requiem zingen tenor Marcel Beekman en countertenor Maarten Engeltjes. Onder leiding van Manoj Kamps speelt PRJCT Amsterdam het werk van Calliope Tsoupaki.
NPO Radio 4: zondag 3 november om 20.00 u.

Lied op het Grachtenfestival
Het recital dat bariton Raoul Steffani begeleid door Camerata RCO onder leiding van Rolf Verbeek deze zomer gaf, is te horen in het Avondconcert. Tijdens het Grachtenfestival bracht Steffani de Fünf Lieder van Alma Mahler-Werfel en liederen van Korngold en Berg. De opname gemaakt in Krasnapolsky in Amsterdam is te horen in het Avondconcert.
NPO Radio 4: dinsdag 5 november om 20.00 u.

Janáček op de BBC
Het koor en het orkest van het National Moravian-Silesian Theater voerden onder leiding van Jakub Klecker de opera Fate van Leoš Janáček uit. Tenor Martin Šrejma en sopraan Veronika Holbová zongen de hoofdrollen. De BBC zendt het stuk uit in de donderdagmatinee.
BBC Radio 3: donderdag 7 november om 15.00 u.

Elsa Benoit in het Vrijdagconcert
Het AVROTROS Vrijdagconcert heeft dirigent Peter Dijkstra te gast in Vredenburg Utrecht. Met als vocale gast sopraan Elsa Benoit speelt het Radio Filharmonisch Orkest en zingt het Groot Omroepkoor werk van Fauré, Poulenc, Kleppe en Stravinsky.
NPO Radio 4: vrijdag 8 november om 20.00 u.

Weektip

Skelton met Mahler
In onze berichtgeving over de NTR ZaterdagMatinee en in het interview met Stuart Skelton staat zijn werk als Wagnerzanger centraal. Een andere kant van zijn vak was afgelopen zomer te horen tijdens de BBC Proms. Daar zong hij met sopraan Claudia Mahnke Mahlers Lied von der Erde. Edward Gardner leidde het BBC Symphony Orchestra.

Vorig artikel

Tenor Stuart Skelton: one lucky boy

Volgend artikel

Reisopera brengt pakkende pocket-Onjegin

De auteur

François van den Anker

François van den Anker

François van den Anker is muziekjournalist. Hij doet verslag van de wereld van opera en lied met interviews, reportages en podcasts.