Binnenkort

Opera in de media: week 47 van 2019

Iedere week maakt Place de l’Opera een keuze uit het aanbod van opera en aanverwante muziek op radio, tv en internet. In week 47 van 2019 (16 – 22 november) aandacht voor Erwin Schrott als Don Giovanni in Londen, een Parijse enscenering van Ercole amante en Sandrine Piau in de NTR ZaterdagMatinee.

Video

Margreet Honig bij Witteman
Gast in Podium Witteman is zangpedagoge Margreet Honig. Ze begeleidt veel bekende zangers in hun loopbaan. Speciaal voor haar zingen bariton Henk Neven en sopraan Deborah Saffery – die recent afstudeerde van de Dutch National Opera Academy – een duet, begeleid door pianist Hans Eijsackers.
NPO 2: zondag 17 november om 18.05 u.

Nina van Essen. (© Maurice Lammerts van Bueren)

Earnest als opera
Het oorspronkelijke toneelstuk The importance of being Earnest van Oscar Wilde bestaat sinds 2012 ook als opera. Gerald Barry maakte het stuk voor de Royal Philharmonic Society en won de award voor grootschalige composities. De Nouvel Opéra Fribourg vroeg regisseur Julien Chavaz en koos als dirigent Jérôme Kuhn. In de hoofdrollen zingen Ed Ballard en Alison Scherzer. Nina van Essen, oud-student van de Dutch National Opera Academy en tegenwoordig verbonden aan de Staatsoper Hannover, zingt Gwendolen Fairfax.
OperaVision: vrijdag 22 november om 19.00 u.

Cavalli in Parijs
Bezoekers van De Nationale Opera herinneren zich wellicht nog de exuberante enscenering van Ercole amante van Cavalli, een tiental jaar geleden. De Parijse Opéra Comique heeft het stuk op het repertoire genomen voor dit najaar en op 6 november waren de camera’s van Arte Concert erbij. Valérie Lesort en Christian Hecq maakten de enscenering van de barokopera, waarin Nahuel di Pierro de titelrol zong. Anna Bonitatibus was Giunone en Francesca Aspromonte, bekend van Cappella Mediterranea, zong Iole. Raphaël Pichon leidde het ensemble Pygmalion. De opname staat maar een paar weken op Arte Concert.
Arte Concert: on demand.

Nieuw op YouTube

Mozarts opera
Briljant Classics zette deze week zelf – dus geheel legaal – de complete audio-opname van Mozarts opera Il rè pastore online. De hoofdrollen worden gezongen door Johannette Zomer (Aminta), Francine van der Heijden (Elisa) en Marcel Reijans (Agenore). Het orkest is Musica ad Rhenum en wordt geleid door Jed Wentz.

Audio

Requiems in de Matinee
Het Coro e Orchestra Ghislieri onder leiding van Giulio Prandi staat zaterdag op het podium van het Amsterdamse Concertgebouw. Countertenor Carlo Vistoli, tenor Raffaele Giordani en bas Salvo Vitale zijn de vocale solisten, naast de Franse soraan Sandrine Piau. Op het programma staan de requiems van Jommelli en Mozart.
NPO Radio 4: zaterdag 16 november om 14.00 u.

De Don in Londen
Kasper Holtens productie van Don Giovanni beschikt in de herneming van dit najaar bij het Royal Opera House over een prima cast. The Independent sprak van een “ideal cast on world-beating form”. Een opname uit Londen van 10 oktober dit jaar is te horen bij Opera Live. Het koor en orkest werden geleid door Hartmut Haenchen. Solisten waren onder anderen Erwin Schrott (Don Giovanni), Roberto Tagliavini (Leporello) en Malin Byström (Donna Anna).
NPO Radio 4: zaterdag 16 november om 19.00 u.

Christian Thielemann. (© Astrid Ackermann)

Frau in Wenen
Honderd jaar na de première van Die Frau ohne Schatten bracht de Wiener Staatsoper in oktober een enscenering met bekende namen als Camilla Nylund, Stephen Gould en Nina Stemme. Voor het orkest stond Christian Thielemann.
BBC Radio 3: zaterdag 16 november om 19.30 u.

Lied in Spiegelzaal
Een duo dat komende week deelneemt aan het Internationaal Vocalisten Concours in Den Bosch is te gast bij Hans van den Boom. In Spiegelzaal hoort u bariton Vincent Kusters en pianist Charlie Bo Meijering.
NPO Radio 4: zondag 17 november om 10.00 u.

Manneke in het Avondconcert
In het Avondconcert geeft de jarige componist Daan Manneke een toelichting op een aantal van zijn eigen favoriete werken en bespreekt de ontstaansgeschiedenis, de intentie en de betekenis in z’n oeuvre. U hoort onder meer het Nederlands Concertkoor en Studium Chorale.
NPO Radio 4: zondag 17 november om 20.00 u.

Mahler met Richter
Sopraan Anna Lucia Richter zong afgelopen week bij het Deens Nationaal Symfonieorkest solo in de vierde van Mahler, onder leiding van de toekomstige chef van De Nationale Opera, Lorenzo Viotti.
NPO Radio 4: maandag 18 november om 20.00 u.

Fritiofa Saga
De operamatinee van de BBC-radio is gewijd aan de wereldpremière van een laatromantische opera, Fritiofs saga van Elfrida Andrée. Tenor Markus Pettersson en sopraan Julia Sporsén zongen de hoofdrollen bij de opname in de Göteborg Opera. Dirigent was Marit Strindlund.
BBC Radio 3: donderdag 21 november om 15.00 u.

Bostridge in Brussel
Begin dit jaar was het Britse Aurora Orchestra met dirigent Nicolas Altstaedt in Brussel. Het ensemble voerde met vocale medewerking van tenor Ian Bostridge werken uit van John Tavener, Joseph Haydn en Benjamin Britten. Diens Les Illuminations stond onder meer op het programma.
NPO Radio 4: donderdag 21 november om 20.00 u.

Weektip

Dame Felicity Lott
Over een paar dagen gaat het Internationaal Vocalisten Concours weer van start. Wie zelf niet naar Den Bosch kan gaan, heeft de mogelijkheid om online mee te kijken naar de livestreams. In de jury voor de liedduo’s zitten bekende namen als Thomas Oliemans, Graham Johnson en Dame Felicity Lott. De laatste twee zijn te zien in een opname van La voix humaine van Poulenc.

Vorig artikel

Iain Paterson zingt Wotan bij DNO

Volgend artikel

Engeltjes zingt virtuoos in Concertgebouw

De auteur

François van den Anker

François van den Anker

François van den Anker is muziekjournalist. Hij doet verslag van de wereld van opera en lied met interviews, reportages en podcasts.