Binnenkort

Opera in de media: week 48 van 2019

Iedere week maakt Place de l’Opera een keuze uit het aanbod van opera en aanverwante muziek op radio, tv en internet. In week 48 van 2019 (23 – 29 november) aandacht voor een minder bekende Rossini-opera in NTR Opera Live, de finale van het Internationaal Vocalisten Concours in Den Bosch en tweemaal Bryn Terfel op de BBC-radio.

Video

Christian Gerhaher. (© Hiromichi Yamamoto)

Wozzeck in München
Voor het eerst dit seizoen presenteert de Bayerische Staatsoper een livestream. In tegenstelling tot het aanbod van de Wiener Staatsoper is het signaal uit München gratis voor iedereen te ontvangen. Op het programma staat Wozzeck van Alban Berg in een enscenering door Andreas Kriegenburg. In de belangrijkste rollen zingen John Daszak, Christian Gerhaher en Gun-Brit Barkmin. Hartmut Haenchen leidt het orkest.
StaatsoperTV: zaterdag 23 november om 19.00 u.

Prijzen bij Paul
Podium Witteman is helemaal gewijd aan de uitreiking van de Edisons 2019. De Duitse bariton Matthias Goerne krijgt een Edison voor zijn opname van liederen van Robert Schumann. De Frans-Deense sopraan Elsa Dreisig bracht met Miroir(s) een zeer succesvol album uit. Ze krijgt een Edison voor haar debuut.
NPO 2: zondag 24 november om 18.05 u.

Meesterdirigenten
In de vijfde aflevering van Maestro, het programma waarin BN’ers een orkest dirigeren, voert opera de boventoon. De overgebleven kandidaten Stefano Keizers, Monic Hendrickx, Tatum Dagelet en Lucas Hamming moeten zich verdiepen in het leiden van het orkest in opera en ze dirigeren een koor. Op het programma staan werken van onder anderen Puccini, Verdi en Mozart.
NPO 1: zondag 24 november om 20.20 u.

Smetana op Opera Vision
Natalya Romaniw, Brenden Gunnell en Joshua Bloom zingen de belangrijkste rollen in The bartered bride van Bedřich Smetana. De productie van het Garsington Opera Festival stond onder muzikale leiding van Jac van Steen.
OperaVision: vrijdag 29 november om 19.00 u.

aus LICHT op tv
Niet op de Nederlandse tv, maar wel bij de buren van Arte Concert is vanaf 29 november een compilatie te zien van de operacyclus aus LICHT gebaseerd op LICHT van Stockhausen. De drie delen werden tijdens het Holland Festival afgelopen zomer – in samenwerking met De Nationale Opera en het Koninklijk Conservatorium – uitgevoerd in de Gashouder in Amsterdam. Tot volgende zomer is de video op te vragen.
Arte Concert: on demand vanaf 29 november.

Nieuw op YouTube

Boito in Rosario
Deze week werd een complete opname van de opera Mefistofele van Boito op YouTube geplaatst. De opname werd recent gemaakt in het Teatro El Círculo in Rosario, Argentinië.

Audio

Première in NTR ZaterdagMatinee
Sopraan Fatma Said en bariton Shenyang zijn te gast in de NTR ZaterdagMatinee. Met het Radio Filharmonisch Orkest en het Groot Omroepkoor onder de dirigenten Long Yu en Gijs Leenaars werken ze mee aan een programma met werken van Messiaen, Chen (Nederlandse première) en Fauré.
NPO Radio 4: zaterdag 23 november om 14.00 u.

Rossini in Opera Live
NTR Opera Live staat in het teken van Rossini. Zijn opera Ermione werd begin deze maand uitgevoerd in het Teatro San Carlo in Napels. Koor en orkest werden geleid door Alessandro De Marchi. Solisten waren onder anderen Angela Meade (Ermione), Teresa Iervolino (Andromaca) en John Irivin (Pirro). Naast de Rossini-opera heeft Hein van Eekert een interview met Jard van Nes. Ze is deze week jurylid bij het Internationaal Vocalisten Concours in ‘s-Hertogenbosch.
NPO Radio 4: zaterdag 23 november om 19.00 u.

Bryn zingt belcanto
De BBC Radio 3 presenteert deze week tweemaal een opera met bas-bariton Bryn Terfel. Op zaterdag is dat Donizetti’s Don Pasquale, waarin Olga Peretyatko de rol van Norina zingt en Evelino Pidò het orkest van het Royal Opera House leidt.
BBC Radio 3: zaterdag 23 november om 19.30 u.

De liedjury op een rij, met in het midden voorzitter Dame Felicity Lott. (© Rahul Gandolahage)

IVC-apotheose in Avondconcert
Het Internationaal Vocalisten Concours 2019 beleeft op zondagmiddag zijn finale, die de radio met enige vertraging in het Avondconcert uitzendt. De jury, waarin onder anderen Dame Felicity Lott (voorzitter), Jard van Nes en Thomas Oliemans zitting hebben, maakt na afloop de verschillende prijswinnaars bekend.
NPO Radio 4: zondag 24 november om 20.00 u.

Salome Kammer zingt Berio
Het Avondconcert van woensdag brengt een opname van het Orchestra of the Age of Enlightenment onder leiding van Laurence Cummings met sopraan Salome Kammer. Het concert op 8 juni in de St. Nikolaikirche in Potsdam bestond uit werken van Luciano Berio (Sequenza III) en Henry Purcell.
NPO Radio 4: woensdag 27 november om 20.00 u.

Falstaff bij het Royal Opera House
Een jaar geleden werd een uitvoering van de opera Falstaff van Verdi opgenomen bij het Royal Opera House, met Bryn Terfel in de hoofdrol. In de andere rollen hoort u onder anderen Simon Keenlyside en Marie-Nicole Lemieux. Nicola Luisotti was de dirigent.
BBC Radio 3: donderdag 28 november om 15.00 u.

Weektip

Edison voor Dreisig
Dit weekend krijgt sopraan Elsa Dreisig een Edison voor haar debuut-cd Miroir(s). Ze is één van de opkomende sterren in de operawereld. Haar studie deed ze aan het conservatorium in Parijs, waar ze een studente ‘boulimique’ was, iemand die er alles wilde uithalen wat erin zit, zo vertelt ze in dit interview in het Frans uit januari 2019.

Vorig artikel

Dame Felicity Lott: mild en ondersteunend

Volgend artikel

Vier duo's door naar finale IVC

De auteur

François van den Anker

François van den Anker

François van den Anker is muziekjournalist. Hij doet verslag van de wereld van opera en lied met interviews, reportages en podcasts.