Binnenkort

Opera in de media: week 49 van 2019

Iedere week maakt Place de l’Opera een keuze uit het aanbod van opera en aanverwante muziek op radio, tv en internet. In week 49 van 2019 (30 november – 6 december) aandacht voor Tosca’s uit Polen en Wenen, Ierse opera bij Opera Live en Robin Tritschler in de Kleine Zaal.

Video

Opera bij Witteman
Podium Witteman heeft de leden van de cast van La Cenerentola van De Nationale Opera te gast. Floris Kortie bespreekt muzikale sprookjes in zijn ‘Korties Kwesties’ en in dat kader treden de zangers uit de Rossini-opera op. Paul Witteman maakt in het programma de winnaar bekend van de Nederlandse Muziekprijs, de hoogste onderscheiding van de Nederlandse Staat op het gebied van de klassieke muziek.
NPO 2: zondag 1 december om 18.05 u.

Joyce DiDonato en Juan Diego Flórez als sprookjespaar in La Cenerentola. (© Teatre del Liceu)

Joyce als Florence
Niet de speelfilm, maar het docudrama over het leven van de wonderlijke zangeres Florence Foster Jenkins staat op het programma van Arte. Mezzosopraan Joyce DiDonato speelt de vrouw die haar eigen vocale kwaliteiten iets hoger inschatte dan haar omgeving.
Arte: woensdag 4 december om 22.00 u.

Tosca in Wenen
De streamservice van de Wiener Staatsoper biedt op vrijdag een uitvoering van Tosca van Puccini aan. Onder muzikale leiding van Marco Armiliato en in een regie van Margarethe Wallmann zingen Evgenia Muraveva, Joseph Calleja en Bryn Terfel de hoofdrollen.
StaatsoperLive: vrijdag 6 december om 19.00 u.

Poolse Tosca
Een Tosca vanuit het Teatr Wielki van de Poolse Nationale Opera is te zien op OperaVision. In de hoofdrollen zingen Ewa Vesin als Floria Tosca en Mickael Spadaccini als Mario Cavaradossi. Het koor en orkest van het theater worden gedirigeerd door Tadeusz Kozłowski. Barbara Wysocka deed de regie.
OperaVision: vrijdag 6 december om 19.00 u.

Nieuw op YouTube

Turandot met Stemme
De New Yorkse Metropolitan Opera heeft verschillende kanalen waarlangs de voorstellingen in de wereld worden gebracht. Verrassend op YouTube is een complete Turandot, met Paolo Carignani voor het orkest. In de regie van Franco Zeffirelli zingen Nina Stemme en Anita Hartig de vrouwelijke hoofdrollen.

https://www.youtube.com/watch?v=7TUc7nBE9ko

Audio

Nora Fischer in het Concertgebouw
De NTR ZaterdagMatinee voert deze week het motto: ‘De Franse liefde van Louis Andriessen’. Solist bij het Radio Filharmonisch Orkest is sopraan Nora Fischer, Bas Wiegers dirigeert. Op het programma staan een opdrachtwerk van Martijn Padding, Three birthday pieces, en The Only One van Louis Andriessen. Ook stukken van Messiaen en Ravel staan op de lessenaars.
NPO Radio 4: zaterdag 30 november om 14.00 u.

Wexford bij Opera Live
NTR Opera Live heeft een Ierse avond, met de opera The Veiled Prophet van Charles Villiers Stanford en extra Ierse muziek. De opname van het Wexford Festival werd gemaakt met David Brophy voor het orkest en solisten als Thomas D. Hopkinson, Simon Mechlinski en Sinéad Campbell Wallace.
NPO Radio 4: zaterdag 30 november om 19.00 u.

Massenet op Wexford
De BBC-radio noemt Don Quichotte “Massenet’s last true masterpiece”. Het meesterstuk staat niet vaak op de planning van operahuizen. Het Wexford Festival maakte een productie met bas Goderdzi Janelidze in de titelrol. Dulcinee wordt gezongen door mezzosopraan Aigul Akhmetshina, bas Olafur Sigurdarson is Sancho. Het Wexford Festival Opera Chorus en Orchestra staan onder leiding van Timothy Myers.
BBC Radio 3: zaterdag 30 november om 19.30 u.

Frommerochtend
De heren van Frommermann, die net een nieuwe cd hebben uitgebracht, zijn te gast op de zondagochtend in het programma Spiegelzaal.
NPO Radio 4: zondag 1 december om 10.00 u.

Robin Tritschler. (© Garreth Wong)

Tritschler in de Kleine Zaal
Het Zondagochtendconcert van deze week staat in het teken van het lied. Tenor Robin Tritschler en pianist Jonathan Ware treden aan met liederen van Schubert (op teksten van Mayrhofer), Caplet, Honegger en Hageman.
NPO Radio 4: zondag 1 december om 11.00 u.

Ponchielli bij de BBC
In de operamatinee van de BBC wordt gezongen door bekende namen. Onder anderen Anna Pirozzi, Dolora Zajick, Ildebrando D’Arcangelo en Brian Jagde werkten mee aan de uitvoering van La Gioconda van Ponchielli. Voor het orkest van het Gran Teatre del Liceu staat Guillermo García Calvo.
BBC Radio 3: donderdag 5 december om 15.00 u.

Weektip

Sprookjesopera
Komende week gaat bij De Nationale Opera de decembervoorstelling in première. Dit jaar staat La Cenerentola op het programma, in een regie door Laurent Pelly. Om alvast in de stemming te komen, is er deze uitvoering uit het Liceu in Barcelona, met in de mannelijke hoofdrol Juan Diego Floréz en Joyce DiDonato als de vrouwelijke lead.

Vorig artikel

Studio Nibelheim: LA DONNA IDEALE

Volgend artikel

Adams ontvangt Erasmusprijs in Amsterdam

De auteur

François van den Anker

François van den Anker

François van den Anker is muziekjournalist. Hij doet verslag van de wereld van opera en lied met interviews, reportages en podcasts.