BinnenkortNieuws

Lied Festival Zeist start verkoop jubileumeditie

Het Internationaal Lied Festival Zeist viert van 8 tot en met 17 mei 2020 zijn vijfjarig jubileum. Zondag 15 december startte de kaartverkoop. Het thema van de feestelijke editie is ‘De eindeloze wereld van het Lied – van Beethoven tot nu’.

Artistiek leider Robert Holl zoomt in zijn lustrumeditie in op het werk van Ludwig van Beethoven. (© Benjamin Ealovega)

In 2020 viert de klassiekemuziekwereld de 250ste geboortedag van Ludwig van Beethoven. Het Internationaal Lied Festival Zeist (ILFZ) sluit daarbij aan. “Beethoven was een pionier binnen de liedkunst en wegbereider voor componisten na hem met wier composities het lied een hoge vlucht nam”, beschrijft het festival.

De liedkunst van Beethoven klinkt uit de monden van onder anderen artistiek leider Robert Holl zelf, bariton Raoul Steffani, tenor Christoph Prégardien en de recente IVC-winnares Ema Nikolovska. Naast Beethoven staat er liedrepertoire van bekende grootheden als Schumann, Schubert, Brahms, Wolf en Mahler op het programma.

Het festival wordt op 8 mei geopend door sopraan Carolyn Sampson en pianist Joseph Middleton. Ze brengen de cyclus Frauenliebe und -Leben van Robert Schumann, maar weven daar andere liederen van zowel Robert als Clara Schumann doorheen.

Tijdens de tien festivaldagen maken tal van bekende liedduo’s hun opwachting. Onder hen de jonge bariton Raoul Steffani met pianist Gerold Huber, de gerenommeerde tenor Christoph Prégardien met pianist Roger Vignoles, de Nederlandse bariton Thomas Oliemans met pianist Bert van den Brink en de Nederlandse sopraan Lenneke Ruiten met pianist Thom Janssen.

Op 14 mei is er een recital dat geheel gewijd is aan Beethoven en tijdgenoten, met op het affiche een kwartet zangers (sopraan Ellen Valkenburg, mezzosopraan Rosina Fabius, tenor Jan Petryka en bariton Georg Klimbacher) en pianist Graham Johnson.

Tenor Werner Güra, mezzosopraan Anke Vondung en pianist Christoph Berner sluiten het festival op 17 mei af met een uitvoering van het Italienisches Liederbuch van Hugo Wolf.

Behalve recitals zijn er veel masterclasses, en verder instrumentale recitals, projecten met schoolleerlingen en een familieconcert. Zie voor een overzicht van de hele programmering de website van het Internationaal Lied Festival Zeist.

Vorig artikel

And the Oscar goes to… Alain Altinoglu

Volgend artikel

Cité de l’Opera: Marcel, Yannick en Anita

De auteur

Jordi Kooiman

Jordi Kooiman

Jordi Kooiman is journalist en muziekliefhebber. Hij richtte in januari 2009 Place de l'Opera op en leidt sindsdien het magazine.