BinnenkortBuitenlands nieuwsNieuws

Cité de l’Opera: Marcel, Yannick en Anita

Het grote operanieuws leest u dagelijks op Place de l’Opera. Naast dat nieuws is er een voortdurende stroom van berichten via Twitter en andere sociale media. Vaak relevant, soms alleen amusant, maar meestal de moeite waard om er kennis van te nemen. Cité de l’Opera houdt het allemaal voor u bij. Deze week aflevering 223.

Het perspectief van Winterreise
“Little is known about the cycle’s protagonist (…) even less is revealed about the woman he loves — yet her story is the one Ms. DiDonato wants to tell”, schrijft recensent Joshua Barone van de New York Times over het optreden van DiDonato en Nézet-Séguin.

Venite
De zangers van de English National Opera kwamen allen tezamen voor kerst op straat.

Marcel in de toptien
“Het is een achtbaan. Er is veel dans en actie en de enscenering is heel veelkleurig. Het decor is sober, maar de kostuums zijn felgekleurd”, vertelde Marcel Beekman deze zomer in een interview over Orphée aux enfers bij de Salzburger Festspiele. De productie staat in de toptien van belangrijke ensceneringen die de BR-KLASSIK-redactie heeft samengesteld.

Duurzaam
Hoe die ‘rigours of a singer’s life’ er in de praktijk uitzien, vertelt Bärenreiter niet. Maar de partituren van enkele Mozart-opera’s gaan in dat leven nu nóg langer mee.

Kersttijd is denktijd
Nominaties voor de Opera Awards 2020 kunnen nog tot 10 januari 2020 om 17.00 uur worden ingezonden.

Om naar uit te kijken
De enscenering van Wozzeck door William Kentridge gaat naar New York en is op 11 januari vanuit de Metropolitan Opera in de bioscopen te zien. De Salzburger Festspiele had in 2017 de première, er verscheen al een dvd vanuit Wenen en nu is New York aan de beurt. De muzikale leiding in New York heeft Yannick Nézet-Séguin. Peter Mattei en Elza van den Heever zingen de hoofdrollen.

Akhnaten in LEGO
Het verhaal van de opera van Philip Glass wordt in tien minuten verteld. De operasterren zijn van LEGO.

Waardering wenselijk
Het Platform voor freelance musici gaat voor “waardering, solidariteit en een groter draagvlak voor freelance musici”. Ze geven de remplaçanten, die onmisbaar zijn voor belangrijke uitvoeringen bij klassieke muziek en opera, een gezicht op Twitter. Dit zijn de voorbeelden.

Verkeersinformatie
Componist Nico Muhly weet hoe je de files leuker kunt maken.

Karlheinz in de sneeuw
Componisten die iets gewoons doen. Je kunt het je haast niet voorstellen, maar ze dóen het.

Voorpret
Pas op 2 augustus 2020 presenteert de Salzburger Festspiele een nieuwe enscenering van Puccini’s Tosca, met Anna Netrebko in de hoofdrol. Regisseur Michael Sturminger noteerde alvast wat gedachten over het stuk.

Anita in Parijs
De Georgische mezzosopraan Anita Rachvelishvili maakte grote indruk in de seizoensopener Cavalleria rusticana bij De Nationale Opera. Ze zong de rol van Santuzza. Op dit moment is ze in Parijs waar ze zingt in Vorst Igor van Borodin.

Exclusieve kerst
Dame Sarah Connolly zet aan het denken met een kerst-retweet.

Vorig artikel

Lied Festival Zeist start verkoop jubileumeditie

Volgend artikel

Bestaan van Opera Zuid is een evenwichtsact

De auteur

François van den Anker

François van den Anker

François van den Anker is muziekjournalist. Hij doet verslag van de wereld van opera en lied met interviews, reportages en podcasts.