BinnenkortBuitenlands nieuwsNieuws

Valletta Baroque Festival beleeft achtste editie

Het Valletta Baroque Festival op Malta beleeft van 10 tot en met 25 januari 2020 zijn achtste editie. Het festival heeft 31 concerten op 17 verschillende locaties geprogrammeerd. De bekende barokzangeres Vivica Genaux opent het festival met muziek van Porpora en Händel.

Simone Kermes sluit het Valletta Baroque Festival af met vocaal werk uit Napels. (© Dirk Bleicker)

Het doel van het Valletta Baroque Festival is om de top uit de barokwereld bij elkaar te brengen om in twee weken tijd een ruime greep uit het oudemuziekrepertoire te doen. Daarbij maakt het festival niet alleen gebruik van het historische Teatru Manoel in hoofdstad Valletta – één van de oudste theaters in Europa die nog in gebruik zijn – maar ook van tal van andere locaties in en rond Valletta, zoals het archeologisch museum, diverse kerken en het maritiem museum in Birgu.

Het festival wordt op vrijdag 10 januari geopend door mezzosopraan Vivica Genaux. Ze wekt samen met Les Musiciens du Louvre onder Thibault Noally de muzikale strijd tussen Porpora en Händel opnieuw tot leven.

In het weekend dat volgt zijn (niet zo) Italiaanse concerten van onder anderen Vivaldi te horen, gespeeld door Les Contre-Sujets. Dat ensemble presenteert in een tweede concert concert- en operarepertoire van Wilhelm Friedemann Bach, Händel en Telemann. Ook tweemaal in het openingsweekend te horen is La Serenissima, dat in een eerste concert religieuze muziek speelt die Vivaldi voor de Ospedale della Pieta componeerde en in een tweede concert, getiteld ‘The Godfather’, werken van componisten als Telemann, Fasch en Vivaldi speelt.

Liefhebbers van vocale muziek kunnen op 15 januari genieten van een dodenmis van Francesco Durante, uitgevoerd door Cantar Lontano, het Valletta Baroque Ensemble en het Monteverdi Project, of van Händels Chandos Anthems op 17 januari, uitgevoerd door ‘Voices and Instruments of Time and Truth’.

Op 18 januari voert het Abchordis Ensemble Pergolesi’s bekende Stabat Mater uit. Sopraan Maria Grazia Schiavo zingt op 19 januari vocale hoogtepunten van Vivaldi en Händel. Het Coro en Orchestra Ghislieri spelen op 20 januari Stabat Maters van Vivaldi en Astorga, aangevuld met het Dixit Dominus van Galuppi. Nicholas Mulroy en Elizabeth Kenny geven op 21 januari een zeventiende-eeuws liedrecital.

Countertenor Raffaele Pé en zijn ensemble La Lira di Orfeo geven op 24 januari een muzikaal portret van Julius Caesar en het festival eindigt op 25 januari zoals het begon: met een bekende barokzangeres. Simone Kermes zingt repertoire uit het gouden tijdperk van Napels. Amici Veneziani begeleidt.

Zie voor een overzicht van de hele programmering en alle speelplekken de website van het Valletta Baroque Festival.

Vorig artikel

Bartoli kruipt in de huid van Farinelli

Volgend artikel

Stem nu: Opera van het jaar 2019

De auteur

Jordi Kooiman

Jordi Kooiman

Jordi Kooiman is journalist en muziekliefhebber. Hij richtte in januari 2009 Place de l'Opera op en leidt sindsdien het magazine.