BinnenkortNieuws

ZaterdagMatinee brengt Monteverdi’s Orfeo

De NTR ZaterdagMatinee brengt op 11 januari Monteverdi’s opera L’Orfeo in het Amsterdamse Concertgebouw. Cappella Mediterranea en het Choeur de Chambre de Namur tekenen voor de uitvoering.

Leonardo García Alarcón. (© Jean-Baptiste Millot)

Wat precies de allereerste opera uit de geschiedenis was, is lastig vast te stellen, maar vaak wordt L’Orfeo van Claudio Monteverdi genoemd. Diverse componisten in Monteverdi’s tijd experimenteerden met de nieuwe vorm van een drama op muziek. “Maar toen Monteverdi zijn ‘vertelling in muziek’ L’Orfeo in 1607 presenteerde aan het hof van Mantua, maakte hij in één klap duidelijk: dit genre had de toekomst”, stelt de ZaterdagMatinee.

De concertserie van de omroep presenteert Monteverdi’s oeropera in een uitvoering door Cappella Mediterranea en het Choeur de Chambre de Namur onder hun chef Leonardo García Alarcón; allen bekende gasten in de Matinee. Zij vervangen hun collega-oudemuziekspecialisten van Il Pomo d’Oro, die eigenlijk Händels opera Orlando zouden brengen.

In het bekende verhaal over Orfeo, die afdaalt naar de onderwereld om zijn geliefde Euridice terug te halen, soleren onder anderen tenor Valerio Contaldo (Orfeo), sopraan Marian Flores (Euridice, Proserpina, La Musica), mezzosopraan Giuseppina Bridelli (La Messagiera), bas Salvo Vitale (Caronte), bariton Alejandro Meerapfel (Pluto) en countertenor Alessandro Giangrande (Apollo, Speranza, Pastore 3, Spirito 1).

De uitvoering begint om 13.30 uur en wordt live uitgezonden op NPO Radio 4. Zie voor meer informatie de website van de NTR ZaterdagMatinee.

L’Orfeo is vanaf 25 januari ook te zien bij de Nederlandse Reisopera. Het Enschedese operagezelschap brengt Monteverdi’s werk in een enscenering van Monique Wagemakers.

Hieronder een fragment van een eerdere uitvoering van L’Orfeo door Cappella Mediterranea:

Vorig artikel

Opera in de media: week 2 van 2020

Volgend artikel

Concerto d'Amsterdam viert 2020 met Kozelj

De auteur

Jordi Kooiman

Jordi Kooiman

Jordi Kooiman is journalist en muziekliefhebber. Hij richtte in januari 2009 Place de l'Opera op en leidt sindsdien het magazine.