BinnenkortNieuws

Cité de l’Opera: Angel, Alex en Peter

Het grote operanieuws leest u dagelijks op Place de l’Opera. Naast dat nieuws is er een voortdurende stroom van berichten via Twitter en andere sociale media. Vaak relevant, soms alleen amusant, maar meestal de moeite waard om er kennis van te nemen. Cité de l’Opera houdt het allemaal voor u bij. Deze week aflevering 226.

Nederlandse première
Vrijwel parallel aan een nieuwe verfilming van het boek van Louisa May Alcott, Little Women, brengt de Dutch National Opera Academy de Nederlandse première van de opera, eveneens gebaseerd op het boek. De film draait vanaf 6 februari, de opera is er al drie weken eerder.

Binnenkort in het theater: de film.

Greta op de planken
De opera Little Women wordt voor DNOA geregisseerd door Daniël van Klaveren. Van hem en enkele hoofdrolspelers leest u binnenkort meer op Place de l’Opera. De regisseur van de film, Greta Gerwig, komt voor in het rijtje aan te bevelen producties in 2020 van de New York Times, maar dan als actrice in een Tsjechov-stuk. Ook van een nieuwe regie van Ivo van Hove op Broadway en een opera over het vrouwenkiesrecht verwacht de New York Times veel.

Jessye werd Angel
De oplettende kijker zag een wonderlijke persoonsverwisseling.

Viva Pauline
Het Coco Collectief heeft een voorstelling in voorbereiding over het leven van componiste, zangeres en pianiste Pauline Viardot. Recent verscheen een uitgave van haar opera Le dernier sorcier, die nu ook op Spotify te vinden is.

Houdt het dan nooit op?
Het wordt, voor wie niet zo gek is op Beethoven, een lang jaar.

Dat Beethovenjaar moet een nieuw publiek aanspreken.

Quiztig met muziek
Test uw kennis van de opera van Wagner, die op 14 maart ook in de bioscopen te zien zal zijn.

Voornemen
Vergeet de sportschool, vergeet minderen met drank en eten. Dit is pas een echt goed voornemen.

Michael in Vlaanderen
Vanaf 2 februari presenteert Opera Vlaanderen Der Schmied von Gent, gebaseerd op een boek van Charles de Coster. Er is Nederlands aandeel van Michael J. Scott als Slimbroek.

Bonne Année
Hopeloze tijden voor de Opéra de Paris, die veel van zijn voorstellingen moest afgelasten vanwege de pensioenstakingen in Frankrijk. Op muziek van Wagner stuurt het huis zijn beste wensen.

Wozzeck onverwacht
“His suave, mellifluous voice and intense stage presence have made him superb as Mozart’s Don Giovanni and Rossini’s Figaro, and a scene-stealer as Amfortas, the wounded king in Wagner’s “Parsifal.” But he was cast against type as Wozzeck”, schrijft de New York Times over Peter Mattei, die op 11 januari wereldwijd in Live in HD de rol van Wozzeck zingt.

Poulencs geboortedag
Zijn muziek klinkt nog vaak: op het concertpodium, tijdens liedrecitals en in de opera. Poulenc werd op 7 januari 1899 geboren in Parijs.

Dat was er nog niet, een boek over Wagner
Alex Ross schrijft aan een boek over Wagner, Wagnerism, dat op 1 oktober dit jaar moet verschijnen.

Vorig artikel

DNO opent jaar met Händels Rodelinda

Volgend artikel

Opname oerversie Le Willis stelt teleur

De auteur

François van den Anker

François van den Anker

François van den Anker is muziekjournalist. Hij doet verslag van de wereld van opera en lied met interviews, reportages en podcasts.