BinnenkortNieuws

KCO speelt programma rond Alceste

Het Koninklijk Concertgebouworkest brengt op 22, 23 en 24 januari een programma rondom de mythologische heldin Alceste. De concerten zijn onderdeel van de thematische concertreeks Mens & Mythe en worden geleid door François-Xavier Roth, met Anna Lucia Richter als soliste.

Sopraan Anna Lucia Richter. (© Nafez Rerhuf)

In Mens & Mythe verkent het Concertgebouworkest (KCO) “mythologische figuren die via drie grote Griekse tragedieschrijvers van grote invloed op onze cultuur zijn geweest”. Zo inspireerden de verhalen van Euripides vele componisten, onder wie Händel, Rameau, Gluck en Mozart.

Alceste was een vrouw die zichzelf opofferde voor de liefde. Ze komt terug in opera’s van onder anderen Lully, Händel en Gluck. Fragmenten uit die opera’s staan op het programma van het KCO, waarbij de bekende sopraan Anna Lucia Richter de aria’s voor haar rekening neemt.

In muziek van Rameau (Hippolyte et Aricie) en Mozart (Idomeneo) worden nog twee andere heldinnen voor het voetlicht gebracht: Phaedra en Elektra.

Het programma is driemaal te horen in het Concertgebouw. Zie voor meer informatie de website van het Concertgebouworkest.

Vorig artikel

Hughes zingt Mahler en Schumann in Concertgebouw

Volgend artikel

Cité de l’Opera: Asmik, Jonas en Tosca

De auteur

Jordi Kooiman

Jordi Kooiman

Jordi Kooiman is journalist en muziekliefhebber. Hij richtte in januari 2009 Place de l'Opera op en leidt sindsdien het magazine.