BinnenkortNieuws

Aalto brengt Scarlatti’s Kaïn en Abel

Het Aalto-Musiktheater in Essen presenteert op 25 januari een nieuwe productie van Cain, overo il primo omicidio, een oratorium van Alessandro Scarlatti over de eerste moord in de geschiedenis. Dietrich W. Hilsdorf verzorgt de regie.

Bettina Ranch, lid van het solistenensemble in Essen, zingt de rol van Cain. (© Saad Hamza)

Alessandro Scarlatti ontving een groot deel van zijn muzikale educatie in Rome, waar het in die tijd verboden was om opera’s te componeren. In 1706 verhuisde de componist naar Venetië, het operacentrum in die tijd, en kort daarna schreef hij Cain, overo il primo omicidio, weliswaar een oratorium, maar met stevige operatrekken.

Cain vertelt het Bijbelse verhaal van Kaïn en Abel. Kaïn wordt jaloers op zijn broer nadat diens offer wel door God aangenomen wordt en zijn offer niet. Het loopt uit op een handgemeen, waarbij Kaïn zijn broer doodt. Het Aalto-Musiktheater omschrijft Scarlatti’s werk als een “pakkende dramatisering” van het Bijbelverhaal met “virtuoze barokklanken”.

De nieuwe productie markeert de terugkeer van Dietrich W. Hilsdorf naar Essen, waar hij naam maakte met een groot aantal ensceneringen. Hilsdorf werkt samen met muzikaal leider Rubén Dubrovsky. In de cast Bettina Ranch, Philipp Mathmann, Tamara Banješević, Dmitry Ivanchey, Xabier Sabata en Baurzhan Anderzhanov.

Cain, overo il primo omicidio gaat op 25 januari in première en is tot en met 3 mei te zien. Zie voor meer informatie de website van het Aalto-Musiktheater.

Vorig artikel

Cité de l’Opera: Željko, Pretty en Régine

Volgend artikel

Reisopera brengt L'Orfeo als totaalkunstwerk

De auteur

Jordi Kooiman

Jordi Kooiman

Jordi Kooiman is journalist en muziekliefhebber. Hij richtte in januari 2009 Place de l'Opera op en leidt sindsdien het magazine.