BinnenkortNieuws

Opera Vlaanderen speelt zeldzame Schreker

Opera Vlaanderen presenteert op zondag 2 februari in Antwerpen een nieuwe productie van Der Schmied von Gent, de laatste opera van de eens zeer populaire componist Franz Schreker. Ersan Mondtag verzorgt de regie.

Muziekdirecteur Alejo Pérez leidt de productie van Der Schmied von Gent. (© Filip Van Roe / Opera Ballet Vlaanderen)

De Oostenrijkse componist Franz Schreker was begin twintigste eeuw één van de meest gespeelde operacomponisten in het Duitstalige deel van Europa. Zijn laatste opera Der Schmied von Gent ging in 1932 in première in Berlijn, maar verdween daarna snel van het affiche vanwege het opkomende nazisme. Het werk van Schreker werd als ‘Entartet’ bestempeld.

Het duurde tot lang na de Tweede Wereldoorlog voordat het oeuvre van Schreker mondjesmaat terugkeerde op het repertoire van orkesten, concertzalen en theaters. Zijn opera’s Der ferne Klang en Die Gezeichneten waren de afgelopen seizoenen in meerdere producties te zien. Zo brachten zowel De Nationale Opera als de NTR ZaterdagMatinee in Amsterdam uitvoeringen van Die Gezeichneten.

Opera Vlaanderen kiest voor een werk dat in de revival van Schrekers muziek nog weinig aandacht heeft gekregen: Der Schmied von Gent. De opera is gebaseerd op een verhaal van de Belgische auteur Charles De Coster. Het draait om Smee, de machtigste smid in Gent, die door zijn verleden als vrijheidsstrijder en geus in de problemen komt, maar door de duivel een uitweg geboden krijgt.

De Duitse regisseur Ersan Mondtag “verbindt het volkse verhaal, rond een faustiaans pact, met donkere bladzijden uit de Belgische geschiedenis, en slaat een verrassende brug naar het actuele debat rond dekolonisatie”, beschrijft Opera Vlaanderen.

De muzikale leiding is in handen van muziekdirecteur Alejo Pérez. Hij leidt het Symfonisch Orkest en Koor van Opera Vlaanderen in een partituur “die een opmerkelijke, late stijlwending laat horen in Schrekers oeuvre”, aldus het operahuis. “Van de sensuele post-romantiek uit vroegere werken naar neobarok en nieuwe zakelijkheid.”

De smid Smee wordt vertolkt door Leigh Melrose. Zijn vrouw wordt gezongen door Kai Rüütel en Vuvu Mpofu neemt de partij van de verleidelijke duivelin Astarte voor haar rekening. Verder maken onder anderen Michael J. Scott (Slimbroek) en Daniel Arnaldos (Flipke) deel uit van de cast.

Der Schmied von Gent gaat op 2 februari in première in de Opera Antwerpen en is daar tot en met 11 februari te zien. Van 21 februari tot en met 1 maart zijn er vijf voorstellingen in Gent.

Zie voor meer informatie de website van Opera Vlaanderen.

Hieronder de trailer van de productie en een gesprek met intendant Jan Vandenhouwe over de opera:

 

Vorig artikel

Maarten Engeltjes op tournee met Winterreise

Volgend artikel

Maria Fiselier zingt vier rollen in Rigoletto

De auteur

Jordi Kooiman

Jordi Kooiman

Jordi Kooiman is journalist en muziekliefhebber. Hij richtte in januari 2009 Place de l'Opera op en leidt sindsdien het magazine.