BinnenkortNieuws

Matthias Goerne te gast in Serie Grote Zangers

De bekende liedzanger Matthias Goerne is op maandag 24 februari te gast in de Serie Grote Zangers van het Muziekgebouw aan ’t IJ. Met pianist Alexander Schmalcz brengt de Duitse bariton liedrepertoire van Ludwig van Beethoven.

Matthias Goerne.

2020 is het Beethoven-jaar. Concertzalen, theaters en platenlabels staan erbij stil dat de Duitse componist 250 jaar geleden geboren werd. Matthias Goerne en Alexander Schmalcz doen een duit in het zakje met een Beethoven-recital in Amsterdam.

Op het programma staan onder meer de cyclus An die ferne Geliebte, de Sechs Lieder von Gellert, ‘Wonne der Wehmut’ en ‘An die Hoffnung’. Het Muziekgebouw beschrijft de liederen als ‘meesterlijke toevoegingen aan het repertoire’.

Matthias Goerne geldt als één van de beste liedvertolkers. Hij won de Edison Klassiek 2019 voor zijn opname van Schumanns Liederkreis en Kernerlieder en werd door de Chicago Tribune omschreven als ‘de toonaangevende vertolker van de Duitse liedkunst van onze tijd’. De bariton is net klaar met een paar uitvoeringen van Mahlers Rückert-Lieder bij de Wiener Philharmoniker en reist na zijn optreden aan het IJ naar onder meer Duitsland, Luxemburg, Italië en Frankrijk voor meer liedoptredens.

Goerne was al meerdere keren te gast in de Serie Grote Zangers. In 2015 opende hij de serie met twee recitals, waarin hij Die schöne Müllerin en Schwanengesang zong. In 2017 herhaalde hij het concept van een dubbelrecital met muziek van Brahms en Schumann. Ook toen was Alexander Schmalcz zijn begeleider.

Het recital van Goerne en Schmalcz wordt voorafgegaan door een voorprogramma van bariton Berend Eijkhout en pianist Felix Justin. Het voorprogramma begint om 19.30 uur, het hoofdrecital om 20.15 uur.

Zie voor meer informatie de website van het Muziekgebouw aan ’t IJ.

Hieronder een voorproefje: Goerne geeft met Alfred Brendel op de piano zijn interpretatie van An die ferne Geliebte:

Vorig artikel

Reinbert de Leeuw (1938-2020)

Volgend artikel

Cité de l’Opera: Ed, Monique en Cheryl

De auteur

Jordi Kooiman

Jordi Kooiman

Jordi Kooiman is journalist en muziekliefhebber. Hij richtte in januari 2009 Place de l'Opera op en leidt sindsdien het magazine.