Binnenkort

Opera in de media: week 9 van 2020

Iedere week maakt Place de l’Opera een keuze uit het aanbod van opera en aanverwante muziek op radio, tv en internet. In week 9 van 2020 (22 – 28 februari) aandacht voor sopraan Annemarie Kremer in de Italiaanse première van Korngolds Violanta en voor Olivia Vermeulen bij Podium Witteman en in de Kleine Zaal van het Concertgebouw.

Zaterdag 22 februari

Scène uit Nabucco. (© DNO / Martin Walz)

NTR Opera Live (om 19.00 uur op NPO Radio 4): Giuseppe Verdi’s Nabucco komt live vanuit Nationale Opera & Ballet in Amsterdam. Het Koor van De Nationale Opera en het Residentie Orkest staan onder leiding van Maurizio Benini. Solisten zijn onder anderen George Petean (Nabucco), Freddie De Tommaso (Ismaele) en Anna Pirozzi (Abigaille). In de uitzending hoort u ook gesprekken met Opera Studio-leden Lucas van Lierop en Verity Wingate, die beiden een rol zingen in Nabucco. Ook Benjamin Rous komt langs.

Opera on 3 (om 19.30 uur op BBC Radio 3): vanuit de Metropolitan Opera in New York komt Le nozze di Figaro van Mozart. Voor het orkest staat Cornelius Meister, in de cast hoort u onder anderen Mariusz Kwiecien als Almaviva en sopraan Anita Hartig als de gravin.

Zondag 23 februari

Podium Witteman (om 17.05 uur op NPO 2): de in Zwitserland wonende Nederlandse sopraan Olivia Vermeulen en de Duitse pianist Jan Philip Schulze zijn te gast. Later deze week, op dinsdag 25 februari, is het duo te horen in het Avondconcert op NPO Radio 4.

Dinsdag 25 februari

Het Avondconcert (om 20.00 uur op NPO Radio 4): live vanuit het Concertgebouw in Amsterdam hoort u mezzosopraan Olivia Vermeulen en pianist Jan Philip Schulze. Het duo brengt werk van Henry Purcell, Kurt Weill, Franz Schubert en anderen. Het concert lanceert de release van hun nieuwe cd Dirty Minds.

Nieuw op YouTube

Marlis over grenzen
Sopraan Marlis Petersen, die op haar website onthult dat ze in het najaar in Korngolds Die tote Stadt zingt bij Opera Vlaanderen, werd geïnterviewd over ‘grenzen stellen’ in haar vak. Het kernwoord is (zelf)respect.

Donderdag 27 februari

Afternoon concert (om 15.00 uur op BBC Radio 3): in de productie van La Juive van Halévy bij de Staatsoper Hannover zingt sopraan Hailey Clark de rol van Rachel, vertolkt tenor Zoran Todorovich Eléazar en is tenor Matthew Newlin Léopold. De koren en het orkest van de Staatsoper worden gedirigeerd door Constantin Trinks.

Vrijdag 28 februari

Violanta (om 19.30 uur op OperaVision): de Italiaanse première van de opera Violanta van Korngold vindt plaats in het Teatro Regio Torino. In deze productie van regisseur Pier Luigi Pizzi en dirigent Pinchas Steinberg zingt de Nederlandse sopraan Annemarie Kremer de hoofdrol, naast onder anderen Michael Kupfer-Radecky en Norman Reinhardt. De productie is tot eind augustus on demand te zien.

Vorig artikel

DiDonato zingt Agrippina in bioscoop

Volgend artikel

Annemarie Kremer zingt Violanta in Turijn

De auteur

François van den Anker

François van den Anker

François van den Anker is muziekjournalist. Hij doet verslag van de wereld van opera en lied met interviews, reportages en podcasts.